ФБР застреля старец, заплашвал „главния шут“ Джо Байдън

Мъж от Юта, който отправял заплахи срещу Джо Байдън, е застрелян от агенти на ФБР само няколко часа преди посещението на президента на САЩ в западния щат, предаде АФП.

Федералното бюро за разследване потвърди, че заподозреният е бил убит, когато специални агенти са се опитали да връчат заповед за арест и обиск в жилище в Прово, град южно от Солт Лейк Сити.

ФБР отказа да идентифицира убития мъж, като заяви, че разследването продължава, но в жалбата, подадена от федералните прокурори в Юта, той е посочен като Крейг Робъртсън.

Според жалбата Робъртсън, който е в началото на 70-те си години и се описва като „MAGA Trumper“, многократно е заплашвал Байдън и други лица в публикации в социалните медии.

„Чух, че Байдън идва в Юта“, казва Робъртсън в публикация тази седмица. „Почиствам праха от снайперската пушка М24. Добре дошъл (sic), главен шут!“

В жалбата се казва, че освен срещу Байдън, Робъртсън е отправял заплахи и срещу вицепрезидента Камала Харис и главния прокурор на САЩ Мерик Гарланд.

„Времето е подходящо за едно или две президентски убийства“, се казва в един от постовете. „Първо Джо, после Камала!!!“

Той също така е заплашвал, че ще застреля окръжния прокурор на Манхатън Алвин Браг, който е повдигнал обвинения срещу бившия президент Доналд Тръмп.

В жалбата са включени и снимки от публикации на Робъртсън в социалните мрежи на богатата му колекция от оръжия, включително полуавтоматична пушка, която той нарича „изкоренител на демократите“.

В момента Байдън е на посещение в западната част на Съединените американски щати и по план трябва да лети от Албакърки, Ню Мексико, до Солт Лейк Сити.

Сикрет сървис на САЩ, който охранява президента, заяви, че „е запознат с разследването на ФБР, свързано с лице в Юта, което е проявило заплахи към охранявано от Сикрет сървис лице“ без да предостави повече подробности.