Фермери и машинисти излязоха на протест в Германия

Кулминацията ще бъде в понеделник в Берлин

Германия в прегръдката на протести. Те започнаха още в понеделник с недоволството на фермерите, което продължава и беше съчетано през изминалите дни с тридневна стачка и на машинистите.

Седмицата на голямото недоволство, така можем да обобщим случващото се. Но нека проследим хронологията. Всичко започна с протеста на фермерите в понеделник с блокади в градове и по магистрали. Тези блокади продължиха през цялата работна седмица, ще продължат и през почивните дни.

Кулминацията ще бъде в понеделник в Берлин, където се очаква хиляди трактори да блокират центъра на столицата. Машинистите проведоха пък поредната си стачка и дадоха заявки, че e възможно да има протестират и в бъдеще. А причината –

„Управлението на ферма вече е изключително предизвикателство и предложението на федералното правителство да компенсира своите финансови неволи чрез съкращаване на селскостопанските инвестиции е възмутително. Това накара фермерите да се чувстват изключително ядосани. Ние изискваме оттеглянето на тези предложени планове“, посочи Хайнер Борн, президент, Земеделска асоциация Брукфелд.

А „финансовите неволи“ на правителството са сериозни – дупка в бюджета от 60 милиарда евро, които трябва да бъдат компенсирани. Един от плановете е да бъдат отменени част от субсидиите на фермерите и да бъдат вдигнати данъците за тях. Управляващите дадоха назад. Данъчната отстъпка за дизела да бъде постепенно премахната, но за фермерите това е недостатъчно.

„Мрачната реалност е, че разходите са се повишили до ниво, което затруднява оцеляването на много ферми. Тези ферми, решени да продължат да работят, трябва да се подготвят за финансов крах. Трябва да спрем плановете на управляващата коалиция, като първи, които поемат тежестта на катастрофата ще бъдат малките семейни стопанства“, каза Томас Харант, фермер от Бавария.

Към стачкуващите фермери се присъединиха и машинистите с искания за намаляване на работното време и запазване на заплатите. Тяхната стачка приключи преди часове и доведе до хаос сред пътуващите.

„Беше ми много трудно да намеря връзка, защото трябва също да летя оттук, за да стигна до работа. И трябваше да търся много, за да открия тази възможност да стигна до централната гара на Дюселдорф в 10:30 ч. сутринта. Но това ми струваше много време, нерви и пари“, заяви Ваджих Ууни.

Според някои анализатори недоволството на места надхвърля конкретните искания на протестиращите сектори, става дума за цялостното недоволство от политиката.