Къде е Макрон? Фермерите го търсят да го бият

Къде е Еманюел Макрон? Френските власти засилиха мерките за сигурност в очакване на планираните за понеделник в Париж общонационалните протести на селскостопански работници, настояващи за по-добро заплащане и условия на живот.

Фермерите във Франция, най-големият селскостопански производител в ЕС, са недоволни от нелоялна конкуренция от конкуренти в европейски държави, които не прилагат така стриктно общите правила. През последната седмица те поставиха блокади на магистрали, за да обърнат внимание към исканията си, и повредиха имущество, включително офиси на местната власт.

Някои фермерски съюзи призоваха протестиращите да поставят транспортни блокади около столицата в понеделник и да се насочат към хранителния пазар Rungis близо до Париж.

„Нашата цел е да обкръжим Париж“, каза фермерът Даниел Фоше пред телевизия BFM.

Парижката полиция заяви, че в отговор на това е увеличила сигурността около пазара и парижкото летище „Роаси“.

Вътрешният министър Жералд Дарманен заяви, че полицията прави всичко възможно да не допусне тракторите в Париж, но не изключи проблеми с придвижването в централната част на столицата. Около 15 хил. полицаи ще бъдат включени в операцията.

Френските протести следват подобни действия в други европейски страни, включително Германия и Полша, преди европейските избори през юни, на които се прогнозира победа на крайната десница, за която гласуват все повече земеделци.

Френският крайнодесен лидер Марин льо Пен посети някои от демонстрантите в Северна Франция и каза, че земеделието ще бъде изключено от споразуменията за свободна търговия, които ЕС сключва с трети държави.

В петък правителството се отказа от плановете си за постепенно намаляване на държавните субсидии за дизел за земеделски машини и обяви други стъпки за намаляване на финансовия и административен натиск, пред който са изправени фермерите. Въпреки това много тях заявиха, че мерките са недостатъчни и че ще продължат протестите.