Фермери протестират с трактори пред Бранденбургската врата (ВИДЕО)

На плакатите им са изписани лозунги като "По-добре смърт, отколкото робство" и "Никога не хапете ръката, която ви храни"

На 8 януари фермерите в цяла Германия ще проведат стачки срещу намаляването на субсидиите от федералното правителство. 48 трактора на земеделски производители вече са се събрали пред Бранденбургската врата, съобщават местни медии.

На плакатите на протестиращите са изписани лозунги като „По-добре смърт, отколкото робство“ и „Никога не хапете ръката, която ви храни“.

 

Общо около 300 фермери са се регистрирали за участие в демонстрациите, по-големите от които ще се проведат в Мюнхен, Хамбург, Висбаден, Магдебург, Майнц и Бремен.

 

Берлинската полиция поиска от земеделските производители да премахнат тракторите, които блокират пътищата на всеки 30 минути. Фермерите обаче се обърнаха към съда, който застана на тяхна страна и задължи тракторите да пропускат само полицейски автомобили и коли на Спешна помощ.

 

Заради бюджетната криза през декември германското правителство обяви отмяната на субсидиите за дизелово гориво. Това щеше да донесе на бюджета 440 млн. евро. Освен това, като част от икономиите, кабинетът се застъпи за отмяна на благоприятното данъчно облагане на превозните средства в горското и селското стопанство. Това би трябвало да донесе на бюджета още 480 млн. евро.