Фермерите получават помощ от ЕС заради украинското зърно

Помагаме на европейските земеделци, които трябва да се справят с пазарните последици от износа на украинското зърно и предлагането му на европейския пазар. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на пресконференция след края на първия ден от заседанието на Европейския съвет в Брюксел, предаде кореспондентът на БТА Николай Желязков.

По нейните думи най-засегнатите държави не трябва да страдат от отварянето на „зелени коридори“ за износ на зърното от Украйна. На първо време сме осигурили над 56 милиона евро, но това е недостатъчно и приветствам предложението на Румъния сумата да се увеличи, отбеляза тя.

По-рано тази седмица комисарят по земеделието Януш Войчеховски каза, че Европейската комисия ще предостави 56 милиона евро за подпомагане на фермерите в Полша, Румъния и България, засегнати от увеличения износ на селскостопанска продукция от Украйна.

България и Полша ще получат съответно по 16 и 30 милиона евро поради факта, че комбинацията от местното им производство и вноса от Украйна надвишава средното за петте години преди руската военна операция, за Румъния е решено да се отпуснат 10 милиона евро, тъй като се превърна в център за зърно, изнасяно от Украйна за Европа по „маршрутите на солидарността“.

В отговор на въпрос Фон дер Лайен поясни, че се предвижда ЕС да подпомага развитието на ядрената енергетика, когато става дума за използване на най-нови технологии. Тя уточни, че държавите от ЕС запазват правото си да използват енергия, каквато преценят.

По повод заключенията на държавните и правителствените ръководители от ЕС, свързани с войната в Украйна, тя отбеляза, че са известни данни за 16 200 отвлечени досега украински деца.

От тях 300 са върнати, но отвличането им е военно престъпление, заяви Фон дер Лайен. Тя определи като напълно оправдана заповедта за задържане, издадена от Международния наказателен съд срещу руския президент Владимир Путин.