Австралия
Австралия

„Филип Морис“ заплашва със съд Австралия

Цигареният гигант „Филип Морис” заплаши да съди Австралия заради нов закон, който изисква върху опаковките на цигарите да няма каквито и да било отличителни белези на производителя, включително и лого.

Азиатският клон на компанията настоява, че новото изискване нарушава договор за инвестиции, сключен между Канбера и Хонконг, където е базирана фирмата. От там вече са изпратили до австралийското правителство жалба, която осигурява на двете страни 3-месечен период да преговарят по въпроса.

Ако през това време не бъде постигнато споразумение, „Филип Морис” ще поиска финансова компенсация за загубите, които ще понесе след въвеждането на новите опаковки. Сумата на обезщетението ще се изчислява според правилата за международната търговия на ООН и се очаква тя да бъде в размер на милиарди долари.

Мярката е предложена от австралийското правителство и трябва да влезе в сила през януари 2012 г. Премиерът Джулия Гилард заяви, че няма намерение да се поддава на тактиките за сплашване на производителите на цигари и ще въведе новия закон.