Финал: Бойко сменя Десислава Атанасова

Бойко Борисов ще смени Десислава Атанасова, която освобождава поста председател на парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

Десислава Атанасова, бившият съдия от Върховния касационен съд Борислав Белазелков и депутатката от „Възраждане“ Цвета Рангелова са номинациите за двете вакантни места в Конституционния съд (КС).Този месец Народното събрание трябва да смени двама членове на КС, чиито мандати са изтекли още през 2021г.

Номинацията на ГЕРБ-СДС бе съобщена по-рано днес лично партийния лидер Бойко Борисов. 

Бойко сам ще оглави парламентарната група на ГЕРБ-СДС, заяви самият той.

„Аз съм абсолютно убеден, че тя ще се справи добре“, заяви Борисов като подчерта, че ГЕРБ са имало много достойни кандидати. И посочи, че в Конституционния съд е имало и други политически лица. Борисов посочи, че последната промяна в КС е Янаки Стоилов, който от служебен министър станал съдия.

„Тогава не чу да се говори за политически назначения. Качествата на Атанасова надвишават качествата на Янаки Стоилов“, гневен бе лидерът на ГЕРБ за критиките към политическото си острие. Номинациите на ГЕРБ и ПП-ДБ са входирани в парламента с подписи на трите формации, подкрепящи кабинета.

„Номинирането на Десислава Атанасова за член на Конституционния съд е уместно решение на управляващите. Крайно време е да се разбере, че Конституционният съд не е някакво съдилище, в което трябва да заседават кабинетни магистрати. Не е и място, в което трябва да преобладават юристи-цивилисти, адвокати, нотариуси и пр“, коментира новината Цеков.

Парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“ потвърди официално в сряда вечерта, че издига съдия Борислав Белазелков за член на Конституционния съд.

ДПС ще подкрепи и двете кандидатури, на ГЕРБ и на ПП-ДБ за Конституционния съд, каза председателят на ПГ Делян Пеевски след разговори между (не)коалицията в парламента.

Часове преди да изтече крайният срок за издигане на номинации „Възраждане“ обяви номинацията си за адвокатката Цвета Рангелова – депутат от „Възраждане“.

Рангелова е третият кандидат за Конституционния съд след Борислав Белазелков (ПП-ДБ) и Десислава Атанасова (ГЕРБ-СДС). Тя е била кандидат за кмет на Благоевград. Рангелова е първият кандидат, публикуван официално на сайта на Народното събрание.

Днес КС се произнесе по отношение на мандата на бъдещите съдии от квотата на НС, които ще бъдат избрани със закъснение.

Според тълкуването на КС от днес, конституционен съдия, избран или назначен след предвидения срок, упражнява правомощията си само за оставащия срок от мандата, считано от конституционно дължимия момент за обновяването на състава на Съда.

Пpeз oĸтoмвpи м.г. пpeзидeнтът Pyмeн Paдeв пoиcĸa oт cъдa дa  paзтълĸyвa paзпopeдбитe oт Koнcтитyциятa зa нaчaлoтo, ĸpaя и пpoдължитeлнocттa нa мaндaтa нa ĸoнcтитyциoннитe cъдии.