ФИНАЛ: БСП умира след местния вот

След местния вот през есента БСП ще съществува само като абревиатура. Тази прогноза направи пред бТВ бившият член на ръководството на партията Кирил Добрев. По думите му социалистите ще имат двама-трима кметове след местния вот.

Добрев бе изгонен от партията в края на 2021 г. от мнозинството около лидера Корнелия Нинова. От тогава той обжалва успешно изключването, а на последния конгрес се опита да се яви като делегат, но не бе допуснат.

Останаха само пенсионерите

„Останаха само носталгици – хора над 70 години. Ядрото се разпадна, периферията си отиде, младежите ги изгонихме. Повечето си тръгват, защото търсят други възможности. Краят на БСП е след местните избори“, заяви Добрев.

Изборните резултати на БСП показват отчетлив спад в подкрепата. На парламентарните избори през ноември 2021 г. партията е имала 267 817 гласа. Четири години по-рано за социалистите са гласували почти 1 млн. души.

Междувременно вътрешните сътресения в партията продължават. Наскоро напуснаха поредните 50 социалисти начело с кмета на Перник Станислав Владимиров. На последния конгрес бяха изключени още 14 противници на Нинова, а тя се обяви за провеждана на референдум за или против „джендър идеологията“ в училищата.

За БСП законите не важат

Според Добрев и при последните 14 изключени от партията е имало нарушения. Той посочи, че било съобщено, че „за“ са гласували 490 делегати, но после се разбрало, че всъщност са 452. На конгреса присъствали общо 976 души.

„За да бъде изключен един социалист, трябва да се съберат 50% плюс 1 от членовете“, посочи той.

Добрев обясни и че било нарушение да не бъде допуснат като делегат.

„За БСП законите в страната не важат. Бях изключен на Коледа 2021 г. Една година наказание и мога да стана отново член. Подадох надлежните документи на Коледа 2022 г. На 26 януари организацията се събра, проведе своя конференция и ме избра за делегат. Снабден с всички документи, тръгнах към конгреса. Бях спрян от охраната и не бях допуснат“, заяви той.