Финално: Коледни за пенсионерите няма да има

Финансовият министър Асен Василев за втори път обяви, че коледни добавки към пенсиите тази година не се предвиждат. Вместо това политиката, която поддържала правителството, е за трайно увеличаване на пенсиите.

„Тази година пенсиите бяха увеличени с 12%, догодина финалните разчети трябва да бъдат направени, но изглежда около 11%. Това означава, че реално пенсионерите ще получават коледни добавки абсолютно всеки месец и това е много по-честно за тях, отколкото да разчитат на подаяния веднъж в годината“, коментира Асен Василев на въпрос на журналисти.

Наскоро Василев отхвърли възможността за раздаването на коледни бонуси за пенсионерите, което предизвика вълна от недоволни коментари. Изплащането на 50 лв. великденски и коледни добавки за пенсионерите бе любим прийом на управлението на ГЕРБ и Бойко Борисов, като първоначално бонусите се плащаха на всички възрастни хора, но после се въведе критерий според размера на пенсията.

Още на следващия ден премиерът Николай Денков излезе с обяснение, че принципно застава зад тезата на финансовия министър, но разговорът за коледни добавки все още не е приключил. След като се види изпълнението на бюджета през ноември, ще се прецени дали може да бъдат отпуснати, каза Денков.

Днес обаче финансовият министър Асен Василев отново увери, че специални добавки за Коледа за пенсионерите не се предвиждат.