Финансист изненада: България вече въведе еврото

Българският лев е прикрепен към еврото, курсът е фиксиран. В България оперираме с евро, което се нарича лев, в съотношение 2 към 1 от 25 години – откакто е въведен валутният борд. Това обясни пред телевизия НоваНюз финансистът Юлиан Войнов.

По думите му април-май месец ще бъде направена оценка на критериите ни, а вероятно няма да сме изпълнили всички. „В еврозоната не е страшно, но има насадени страхове. Тя изпреварва по растеж САЩ и Китай и носи стабилност на страните членки. Кризата в Гърция не беше породена от еврозоната, а от начина на управление на техните финанси преди влизането“, разказа той.

Според него положителната страна на влизането в еврозоната е свалянето на рисковата премия за инвестиции, увеличаване на рейтинга до А, както и намаляване на лихвените проценти.

„България изпълнява голяма част от техническите критерии за еврозоната, а инфлацията започва да спада. Най-вероятно ще ни попречи да влезем през 2024 г. законодателният процес. Към момента не сме приели наложителните законодателни промени, това може да се окаже препъникамък“, смята експертът.