FILE PHOTO: Barriers are placed at the closed Vaalimaa border check point between Finland and Russia in Virolahti, Finland, January 14, 2024. Lehtikuva/Lauri Heino/via REUTERS/File Photo

Финландия затваря границата си с Русия за неопределено време

Финландия реши да затвори границата си с Русия за неопределено време, съобщи Би Би Си.

Финландско-руската граница е затворена от средата на декември м.г., когато финландските власти решиха това да е за два месеца. След това обаче срокът бе удължен с още два месеца – до 14 април. Но властите обявиха, че граничните пунктове остават затворени и след 15 април, докато не бъде взето друго решение.

Вътрешният министър Мари Рантанен обясни това с факта, че ситуацията с мигрантите от трети страни не се е променила. По-рано финландските власти изказаха предположение, че рязкото увеличаване на потока от мигранти от трети държави през руската граница, наблюдавано през есента на 2023 г., може да е планирано действие на Москва.

Според Хелзинки руските граничари са спрели да проверяват документите на желаещите да преминат границата и близо 1500-километровата полоса е била залята от стотици търсещи убежище.

Финландия смята, че руските власти умишлено са създали мигрантската криза, за да дестабилизират страната.

В средата на ноември м. г. Финландия започна да затваря граничните пунктове с Русия поради необичайния приток на мигранти. В края на ноември пунктовете бяха затворени по цялата сухопътната граница с Русия, с изключение на товарния трафик.

В средата на декември 2023 г., когато изтече срокът, Финландия отвори два ГКПП на източната граница – Ваалима и Ниирала. През първия ден обаче от руска страна пристигнаха повече от 100 души, търсещи убежище, след което финландските власти отново затвориха изцяло източната граница.

Хелзинки смята, че Москва изпраща бежанци към границата й и като отмъщение за присъединяването на страната към НАТО и засиленото сътрудничество в областта на отбраната със Съединените щати. Кремъл отрича. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че руските граничари „напълно изпълняват всички свои официални инструкции“ и „граничният пункт се използва от тези, които имат законно право да го направят“.

През ноември м.г., след първото затваряне на граничните пунктове, руските власти започнаха да арестуват чужденци с изтекли руски визи. Стотици се озоваха в центровете за временно задържане на мигранти в Карелия, като на някои от тях бе предложена служба в руската армия в замяна на отмяна на решението за депортиране.