Фондациите на Рокфелер и Бил Гейтc финансират глобален проект „Меркурий“ за ваксини

Фондациите на Рокфелер и Бил Гейтс искат  учените от проекта „Меркурий“ да открият защо хората отказват да се ваксинират.

Според уебсайта на проекта „това е консорциум от учени, работещи в областта на социалните и поведенчески науки, по целия свят, за да намерят рентабилни и мащабни интервенции, които увеличават търсенето на ваксини и подкрепят вземането на здравни решения, основани на доказателства“.

Проектът е кръстен на древногръцкия бог Меркурий – крилатия пратеник на боговете, според митологията в Древен Рим.

В списъка със спонсори и партньори са фондация „Бил и Мелинда Гейтс“, фондация „Рокфелер“, фондация „Робърт Ууд Джонсън“, Националната научна фондация на САЩ, която се финансира от американското правителството.

Екипите на „Меркурий“ работят в 18 държави и включват над 100 изследователи, представляващи повече от 70 институции в 20 държави. Обявено е финансиране от 25 милиона долара: средно 610 хиляди долара за изследване на екип.

Според презентацията на проекта те използват социални и поведенчески науки, за да увеличат търсенето на ваксини и да създадат по-здравословна информационна среда и да се борят с „дезинформацията“ срещу ваксините.

Проектът „Меркурий“ финансира голяма и разнообразна група от изследователи в Съединените щати, Африка, Азия, Латинска Америка и Карибите, за да открият нови инструменти и интервенции, които „подкрепят споделянето и използването на точна здравна информация“.

Проектът стартира през есента на 2021 г., за да увеличи търсенето на ваксинация. Някои грантове ще бъдат финансирани до август 2024 г.

Проектът има за цел да увеличи нивата на ваксинация срещу Ковид-19. Екипите на консорциума „Меркурий“ имат „портфолио от интервенции в 17 държави“.

Проектът също така работи в тясно сътрудничество със СЗО, чиито насоки за ваксиниране също са спонсорирани от фондацията на Гейтс. Те обръщат повече внимание на популяризирането на информация  за ползите от ваксините, етикетират „невярна“ информация, правят ваксините достъпни, тоест спонсорирани от фондации или държава, а също така обещават социални придобивки.

Един от проектите включва финансиране на известни журналисти и инфлуенсъри с много последователи, както и фактчекъри, за да се борят с „дезинформацията“ за ваксините