Фондация Даная ще съди държавата заради частната болница “Мама и аз“

Фондация „Даная“ ще съди държавата за решението на Министерския съвет да одобри изграждането на частното лечебно заведение „Мама и аз“ преди завършването на бъдещата Национална детска болница, съобщиха от организацията.

В позиция до медиите се посочва, че с това решение служебното правителство абдикира от конституционното задължение на държавата да осигури безплатно детско здравеопазване и поставя в риск достъпа на всички български деца до качествени здравни грижи. Скандално е, че именно служебното правителство си позволява да взема стратегически решения и то само дни, след като встъпи в длъжност, за да подготви поредните предсрочни парламентарни избори. През 2022 г. силният обществен натиск спря одобрението на проекта за частната болница „Мама и аз“ с основния аргумент: изграждането на частна детска болница преди националната ще обезкърви системата, която страда от хроничен недостиг на лекари и сестри. Правителството на Димитър Главчев неглижира аргументите на обществото и педиатричната общност, се казва още в позицията на Фондация Даная.

Вчера от Обществения съвет за създаване на Национална детска болница настояха за незабавно изслушване в Народното събрание на здравния министър и на премиера заради решението. Според членове на Съвета то е било взето при пълна липса на прозрачност.

От здравното министерство съобщиха, че бъдещата болница „Мама и аз“ ще има едно отделение по педиатрия с 40 легла. Намерението на държавата е да осигури изграждането на Национална детска болница с над 400 легла.

Много правителства се пазеха от това да подпишат подобен договор, дано мотивите на Главчев са достатъчно убедителни, коментира в Първомай вицепрезидентът Илияна Йотова.  Тя изрази надежда, че частната болница няма да елиминира и заплаши строежа на Държавната детска болница, която поколения българи чакат.