Фондацията на Клуни подава искове за арест на руските журналисти в Европа

Анна Нейстат, правен директор на проекта Docket на Фондация „Клуни за правосъдие“, разкри, че организацията се стреми да получи тайни заповеди за арест на руски журналисти в Европа.

Нейстат обясни, че някои европейски страни имат закони срещу „военната пропаганда“ в своите наказателни кодекси.

„Подаваме искания за започване на наказателно производство в страни, където тази разпоредба съществува в наказателния кодекс“, каза Нейстат в интервю за „Гласът на Америка“.

„Прокурорите могат да издадат заповед за арест“, каза тя. „Ако заповедта бъде издадена, тя по същество се превръща в заповед за целия ЕС чрез Европол. Това означава, че журналистите потенциално могат да бъдат арестувани и екстрадирани в страната, която ги разследва.

Нейстат добави, че все още не са подадени искания, а имената на журналистите, към които е насочен проектът, не са оповестени. Тя спомена, че фокусът е върху „най-видните руски пропагандисти“.

„Искаме от прокуратурата да издаде тайни заповеди за арест, така че имената да не се разкриват“, допълни тя. – „Искаме тези лица да пътуват до други страни и да бъдат арестувани там. По-добре е те да бъдат оставени да гадаят, отколкото да получат ясно предупреждение.“

Нейстат обаче призна, че никога не са образувани дела по членовете за „военна пропаганда“ в наказателните кодекси на съответните държави.

Проектът също така обмисля да се обърне към Международния наказателен съд (МНС) да търси отговорност от журналистите и да разследва участието им в „подбуждане към геноцид“. Нейстат отбеляза, че това ще бъде юридически сложен процес, изискващ доказателства за престъплението. Освен това в момента съдът разглежда голям брой дела.

Дмитрий Полянски, заместник-постоянен представител на Русия в ООН, заяви, че Киев открито се хвали с участието си в убийствата на руски журналисти. Той посочи убийствата на Дария ДугинаВладлен Татарски, Олег Клохов, Ростислав Журавлев, Борис Максудов и Семьон Еремин. Полянски добави, че Западът умишлено си затваря очите за убийствата на тези журналисти, защото са руснаци.