фотографски съвети
фотографски съвети

Фотографски съвети за начинаещи

Композицията е ключова

Думата „композиция“ във фотографията означава комбиниране или „сглобяване“ на части от едно цяло. Във фотографията композицията е начинът, по който подреждате елементите на обекта в кадъра. Някои правила за композиция могат да ви помогнат да подобрите усещането, което искате да получите. По-долу сме добавили няколко от тях, които можете да изпробвате.

Триъгълници – Използването на триъгълници при правене на снимки може да помогне за засилване на усещането за сила. Триъгълниците са най-силната форма в природата и строителството, тъй като всяка сила се разпределя равномерно в трите страни. Подсъзнателно мозъкът ни знае това и когато добавите това правило към снимките, можете да засилите усещането за сила и стабилност.

Правило на третините – Използването на правилото на третините придава по-естествено усещане на изображението и позволява на окото да обхожда снимката с лекота. Направете разделение на девет равни блока, които образуват решетка три на три, и след това се стремете най-интересните части на изображението да са на или близо до местата, където се срещат въображаемите линии на решетката. В противовес на това поставянето на симетрични неща в кадъра ще придаде усещане за изчистеност и клиничност (което също може да бъде добър външен вид).

Фотографско оборудване за начинаещи

Използвайте това, с което разполагате! Не всичко е свързано с оборудването на фотоапарата, а с вашите знания и желание да правите добри снимки. Не попадайте в капана на „скъпото оборудване осигурява добра фотография“, това не е така, това ще направят вашите знания за управлението на фотографията.

Ето някои от основните неща, от които ще се нуждаете, за да започнете пътуването си в обучението:

Статив

Ще ви е необходим добър и здрав статив, който да поеме тежестта на фотоапарата. Избягвайте да използвате евтини слаби стативи, тъй като те могат да предизвикат движение на фотоапарата ви при вятър или да направят настройката ви тежка.

Чанта за фотоапарат

Чантите за фотоапарати са специално проектирани да пазят оборудването ви. Добрата чанта за фотоапарат има подложка, която предпазва оборудването ви от повреда. Чантата за фотоапарат трябва да има подвижни вложки, за да персонализирате най-добре чантата си за фотоапарат според вашите нужди.

Безогледален фотоапарат с ръчни настройки

Като начинаещ във фотографията трябва да се научите правилно от самото начало. Ще ви е необходим фотоапарат, който работи напълно ръчно. Добър фотоапарат, който да използвате, би бил цифров огледално-рефлексен фотоапарат или безогледален фотоапарат.

Изключете автоматичния режим и правете грешки

Начинаещите фотографи правят грешки и това е хубаво, така се учим. Ако оставите фотоапарата на автоматичен режим, няма да знаете къде сте сбъркали, а ако не знаете къде сте сбъркали, няма да знаете как да го поправите. Когато нещата станат трудни, не се връщайте на автоматичен режим, а разберете какво се е объркало и се опитайте да го поправите по най-добрия начин.

Почистете обектива на фотоапарата си

Изключително важна задача за фотографа е да поддържа фотоапарата си чист и в перфектно състояние. Почистването на обективите винаги трябва да бъде приоритет, в противен случай ще получите по-малко контраст в снимката и е по-вероятно да се получат отблясъци от обектива.

Упражнявайте се и се забавлявайте

И накрая, ако искате да се научите да бъдете добър фотограф, най-добрият съвет от всички е да практикувате и да се забавлявате, докато го правите! Направете толкова снимки, колкото искате, след което ги оценете за евентуални подобрения. Разберете какво правите правилно и какво не.