В новата версия на „Закуска на тревата“ е изтипосан френският президент Еманюел Макрон

Франция ликува! Макрон лъсна чисто гол

Италианският „стрийт артист“ или уличен художник „TvBoy” заравда Париж и цяла Франция с новата си творба, на която е нарисувал президента Еманюел Макрон гол, голеничък. Всъщност става дума за „осъвременен прочит“ на прочутата картина на Едуар Мане от 1863 г., като вместо пищната дама в евино облекло от оригинала сега е изтипосан държавният глава така, както майка го е родила. В същото време в „ролята“ на елегантния господин, който говори разпалено за нещо си на красавицата с щедра плът и ѝ размахва пръст, е „влязла“ президентската съпруга Бриджит Макрон.

Според парижките медии картината била предизвикала скандал по високите властови етажи, но поне през уикенда тя си остана на мястото, жители и гости на френската столица ѝ се радваха, а държавният глава си мълчеше.

Творбата на може би най-известния в чужбина италиански „уличен художник“ всъщност е огромен „арт-постер“, който е залепен на стената на старата парижка пожарна. Тя се намира в източната част на френската столица и по-точно край откритата част на вливащия се в Сена романтичен канал „Сен Мартен“, който е изкопан по искане на император Наполеон Бонапарт.

Разпитан от местни репортери за смисъла на картината, „стрийт артистът“ обяснява, че с размяната на „ролите“ в нея искал да каже „Баста!“, тоест „Стига!“ на „сексуалните стереотипи и трактовки“. Но новата „Закуска на тревата“ не е единствената показана тъдява творба на „поп-художника“, защото той е разлепил в съседство и други свои работи, оформяйки така цяла изложба „на открито“ край канала „Сен Мартен“. Едновременно с нея уличният творец е заформил и експозиция на закрито в зала на прочутия булевард „Дьо Ла Мадлен“, която ще бъде отворена за посетители до 22 април.

Истинското име на “TvBoy” e Салваторе Бенинтенде. Роден е преди 43 години в Палермо, но е израснал в Милано. Там баща му е бил преподавател в Художествената академия, в която се дипломира Салваторе, а майка му е била управителка на аптека. Сега „стрийт-артистът“ живее и работи в Барселона, но негови творби могат да се видят в доста европейски градове. Преди шест години той си навлече гнева на политическата класа в Италия, изобразявайки на стена в Рим тогавашната невъзможна правителствена „сглобка“ между левицата и десницата на Италия. Това бе целувка на лидера по онова време на крайно лявото движение „Пет Звезди“ Луиджи ди Майо и лидера на дясната партия „Лига“ и вицепремиер Матео Салвини.