Франция обяви най-високо ниво на заплаха от тероризъм

Правителството на Франция повиши нивото на готовността си срещу заплахи за сигурността до най-високата степен сред терористичното нападение срещу концертна зала в Русия, за което „Ислямска държава“ пое отговорност, съобщи Асошиейтед прес.

Френският министър-председател Габриел Атал обяви решението и заяви, че властите „вземат предвид твърдението на „Ислямска държава“, че е отговорна за нападението (в Подмосковието), и заплахите, които съществуват срещу нашата страна“.

Решението беше обявено, след като френският президент Еманюел Макрон свика среща, посветена на сигурността във връзка с нападението в предградие на Москва в петък, при което загинаха повече от 130 души.

Франция многократно е била цел на нападения от страна на „Ислямска държава“, включително кръвопролитието в театър „Батаклан“ през 2015 г., когато екстремисти откриха огън срещу посетители на концерт и държаха заложници в продължение на часове.

Освен това френски военни сили са воювали срещу ислямистки екстремисти в Близкия изток и Африка.

Франция вече беше с висока степен на готовност преди Олимпийските и Параолимпийските игри в Париж тази година, които се очаква да привлекат милиони посетители в страната. Опасенията за сигурността са особено високи за церемонията по откриването на игрите на 26 юли, която включва парад на лодки по Сена и големи множества, които ще проследят зрелището от бреговете.