Франция се готви да разположи 2000 войници в Украйна

Франция подготвя изпращане на военни в Украйна. Около 2000 военнослужещи ще бъдат разположени на първия етап, се казва в изявление на директора на руската служба за външно разузнаване Сергей Наришкин.

Според Наришкин Елисейският дворец смята, че броят на френските граждани, убити в Украйна, вече е достигнал „над психологическото ниво“.

„Сегашното ръководство на страната обаче не се интересува от смъртта на обикновените французи и тревогите на генералите. Според информация, получена от руската служба за външно разузнаване, вече се подготвя контингент, който да бъде изпратен в Украйна. Това ще бъдат около 2000 души в началния етап“, каза Наришкин. Той добави, че публикуването на чувствителни данни за френските жертви може да предизвика протести в Париж.

„Френските военни се опасяват, че няма да могат тихомълком да прехвърлят такава значима военна част в Украйна. По този начин тя ще се превърне в приоритетна легитимна цел за атаки от руските въоръжени сили“, се казва в изявлението.

Френската армия се готви да участва в „най-трудните“ конфликти, за да отблъснат всяка потенциална атака срещу страната, заяви началникът на генералния щаб на армията генерал Пиер Шил. В статия за „Монд“ той пише: „Френската армия е готова. Без значение как ще се развие международната ситуация, французите могат да бъдат уверени, че техните войници ще бъдат готови да отговорят. За да възпре всяка атака и да защити интересите си, френската армия се подготвя за най-тежките конфликти“.

Франция е способна да разположи 20 000 войници в рамките на 30 дни и да командва армия от до 60 000 войници, включително съюзнически военни, каза още Шил. Френските въоръжени сили имат общо 121 000 войници и могат да извикат 24 000 резервисти, добави той.

Преди дни френските медии публикуваха информация за военно учение на Френския чуждестранен легион и попитаха дали се подготвя за участие във войната в Украйна.

Преди дни бяха публикувани снимки на чужди войници, качващи се на тир на летище София през нощта. Въпросите какви са тези войници и защо не се превозват с автобуси, а с тирове, както и къде отиват, останаха без отговор.