Фразата „Русия ще фалира до две седмици“ навърши две години. Защо не фалира?

Западът и Зеленски свършиха работата на Путин и се оказаха най-непоправимите четирихилядници, работили в полза на Москва

Пропагандата и подвеждащата информация е част от всяка война. Да заблудиш успешно врага е важна стратегия за успешното водене на битка, а реалната преценка на силите е задължително условие за победа. В случая с Украйна на Русия не се наложи да прилага никакви специални тактики и техники в тази посока. Западът и Зеленски свършиха работата на Путин и се оказаха най-непоправимите четирихилядници, работили в полза на Москва през последната година и десет месеца. А и в последните години. Те така се увлякоха в лъжи за Путин, руската армия и руската икономика, че на руснаците не им остана нищо друго, освен да ги оставят сами да затънат необратимо в тях. Западната пропаганда срещу Русия свърши работата на Путин, а днес се сблъсква с реалността – Русия спечели този етап от войната срещу Украйна и Запада, а Путин ще диктува условията за постигане на мир, който вече искат и във Вашингтон. Русия няма да отстъпи нито Крим, нито новозавзетите украински територии, които по площ са горе-долу колкото една България, а руската армия излиза от тази битка като една от най-силните в света.

Явор ДАЧКОВ

Путин започна Специалната военна операция с 10 процента от нея, а до днес тя се води предимно от така наречените контрактори – хора на договор, а не наборни войски. Според различни източници жертвите от руска страна са шест-седем пъти по-малко от украинските. Руската икономика е напълно възстановена и върви нагоре, а украинската армия е почти унищожена откъм физическа сила и техническо обезпечение. Украйна е катастрофирала в икономическо и демографско отношение страна без никакво бъдеще. Зеленски от холивудски герой се превръща в никому ненужен досадник, който врънка само за пари и все по-трудно ще удържа лавината от неудобните въпроси за собствената си корупция и безумни решения, които започва да задава най-близкото му обкръжение. Западната помощ постепенно ще спре, а с нея ще спре да функционира и Украйна, която ще се разпадне на различни зони на влияние. Тя никога няма да влезе в Европейския съюз, а членството й в НАТО вече е без значение, защото де факто тя току-що изгуби война като фактически член на Алианса. Заедно с нея войната загубиха Европа и САЩ. Последните не в степента, в която васалите им от ЕС, чиито страни затъват в рецесия и ще страдат дългосрочно икономически от скъсването си с Русия и евтините й природни ресурси, които години наред помагаха на европейската индустрия и нейната конкурентоспособност. Всички тези неща вече започват да пробиват дори и в западните медии. Палачинката се обръща, макар и по-бавно, но тук ще цитирам само един човек, който най-малко може да бъде заподозрян в симпатии към Русия.

Кметът на Киев Виталий Кличко заяви пред швейцарска медия следното: Днес въпросът е само дали Украйна изобщо ще продължи да съществува.

На въпрос дали е изненадан от спада на доверието към Зеленски, Кличко отговаря:
– Не.
– Защо не?
– Хората виждат кой е ефективен и кой не. Имаше и има много очаквания. Зеленски си плаща за грешките, които направи. Имаше твърде много информация, която не отговаряше на реалността.
– Генерал Залужни каза, че войната е стигнала до безизходица и беше силно критикуван за това. Допусна ли грешка?
– Не. Той каза истината. Понякога хората не искат да чуят истината. Но в крайна сметка той е отговорен и обясни, и обоснова каква е ситуацията днес. Разбира се, можем еуфорично да лъжем хората и партньорите си. Но не можете да правите това вечно. Някои наши политици критикуваха Залужни за ясните му думи – неправилно. Заставам зад него.

Това са думи на кмета на Киев, а не на руската пропаганда. Аз ще припомня само някои бисери от западната, която лъжеше безогледно, а нейните адепти тук настояваха, че тази лъжа е единствената възможна гледна точка и никоя друга няма право на съществуване.

Не друг, а председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в официална реч пред Европейския парламент, че руснаците използват чипове от перални и миялни машини, за да поддържат военната си техника. Според британското разузнаване и големите западни медии Русия трябваше да свърши ракетите през юни миналата година, а боеприпасите през септември. А световни западни политици, икономисти и издания твърдяха, още след първите санкции, че руската икономика ще фалира в края на март 2022 г. Путин беше ту умрял, ту болен от рак, ту застрашен от вътрешен преврат и масови протести, ту със седем двойници.

Но най-голямата лъжа беше, че Путин е луд диктатор на когото е хрумнало да нападне Украйна, а после ще тръгне да напада и Европа. Тази откровена кретения беше тиражирана масово, за да се оправдае намесата на ЕС в този семеен конфликт, в който ние нямахме никаква работа. Без да се разясни на масовата публика причината за руските действия, американския преврат от 2014 г. в Киев, стягането на американския обръч около Москва и убийствата на цивилно рускоговорящо население в Донбас, извършвани от собственото му украинско правителство в продължение на 8 години.
Искам да кажа, че ако западната пропаганда не лъжеше от самото начало, днес нямаше да сме на този хал. И нямаше напразно да загинат стотици хиляди украински и руски момчета. Затова от самото начало повтарям, че подкрепата за Украйна е морална катастрофа и глупост, невъобразими за възрастни хора с ум и съвест. Чуйте какво каза тези дни не друг, а шефът на парламентарната група на партията на Зеленски в Украинската рада: „Войната в Украйна можеше да приключи още през пролетта на 2022 г., ако Украйна се беше съгласила на неутралитет“, каза Давид Арахамия, ръководител на парламентарната група на партията на Володимир Зеленски „Слуга на народа“.

В интервю за YouTube канала „Мосейчук +“ политикът заяви, че Русия се нуждае от ангажимент от Киев да не се присъединява към НАТО. Основното искане на Русия е било това – неутралитет за Украйна, какъвто статус доскоро имаше и Финландия, каза Арахамия. Украйна не се съгласи, тъй като най-малкото щеше да се изисква промяна на конституцията, обясни политикът. Той заяви, че присъединяването към НАТО е записано в конституцията на Украйна.

Попитан защо Киев отказа да се съгласи с условията на Русия, Арахамия отговори, че това решение е повлияно и от тогавашния британски премиер.

„Освен това, когато се върнахме от Истанбул, Борис Джонсън дойде в Киев и каза, че няма да подписваме нищо с тях и просто да си воюваме“, обясни Арахамия.
Депутатът беше член на украинската делегация в преговорите с Русия. Първият кръг от преговорите се проведе на 28 февруари 2022 г. в Беларус, вторият – в края на март в Истанбул.

Това го цитираме за всички онези ястреби, които повтарят мантрата „Повече оръжия за Украйна“ и благодарение на които загинаха повече от 500 хиляди украински войници (ако приемем, че не ги е грижа за руските). Това е чудовищно самозалъгване и масово лъжене, струващо стотици хиляди човешки животи. Разбира се тук оставяме на страна всички онези, които пресметливо правиха бизнес от тази трагедия и съвсем целенасочено водиха нещата натам. Те обаче са малцинство. Ако западното обществено мнение не бе толкова безпросветно промито в последните десетилетия от една американизирана медийна среда и попкултура, трагедията на Украйна нямаше да се случи. Трагедия, за която си е виновна самата Украйна с активната помощ от САЩ и ЕС. Сега следва онази неприятна част на медийно обръщане на палачинката, което нарича украинското поражение патова ситуация, а руската победа загуба на сили и ресурс, а на следващ етап ще отричат всичко, което разправяха довчера. Този филм го гледаме от 1989 година до днес и ни е до болка познат.