Френският еврокомисар: Париж не налага санкции на руския газ, защото се нуждаем от него

Франция не налага санкции върху вноса на руски газ, защото страната все още се нуждае от него, заяви френският еврокомисар Тиери Бретон в интервю за Sud Radio.

„Напомням ви, това е реалността и ви напомням, че газът не е част от санкциите… Не сме наложили санкции върху газа, защото все още се нуждаем от него и не можем да го купим тук“, каза еврокомисарят.

В момента вносът на руски газ е нараснал във Франция повече, отколкото във всяка друга страна в Европа.

Париж е платил над 600 милиона евро на Кремъл за доставки на газ от началото на годината, показват данни, анализирани от мозъчния тръст Център за изследване на енергията и чистия въздух (CREA).

„Не може Франция, от една страна, да казва, че трябва да сме сурови с Русия, а от друга страна да им плаща големи суми пари“, каза европейски дипломат, цитиран от „Политико“.

Нарастващият френски внос на газ от Русия идва, след като Макрон се опита да заеме по-твърда линия в подкрепа на Киев и дори изпрати военни инструктори в Украйна.

Френският лидер отказа да изключи изпращането и на войски в Украйна и призова съюзниците да не бъдат „страхливци“ в защитата на Киев, отбелязвайки рязък завой от предишните му призиви да не се „унижава“ руският президент Владимир Путин.

Франция настоява, че закупуването на газ е необходимо, за да поддържа доставките до домакинствата в цяла Европа и че е обвързана с дългосрочно споразумение с Русия, което от правна гледна точна е сложно да не изпълни. Но критиците посочват като причина да не бъдат налагани санкции на руския газ съпротивата от националния енергиен производител Total Energies.

Франция далеч не е единственият вносител на руски втечнен природен газ. Най-малко девет страни от ЕС продължават да купуват руско синьо гориво, показват данните за доставки, цитирани от „Политико“. Но Париж поведе блока както по абсолютни обеми, внесени през 2024 г. – общо 1,5 милиона тона, така и по увеличението на покупките в сравнение със същия период на миналата година, коментира изданието.

В същото време други европейски държави, например България, заменят руския газ с американски. Миналата седмица служебният енергиен министър Владимир Малинов обеща на среща в Белия дом през България да се доставя американски газ за Украйна и региона, съобщи министерството на енергетиката. Той също така заяви, че руският газ влиза в Европа през посредници и трябва да се замени с американски, става ясно от прессъобщението на министерството.