футболни таланти
футболни таланти

Футболните ни таланти смаяха Испания

Момчетата научиха 2 езика за 1 година

Тази година за Испания заминават поредните 5 родни футболни таланти, които през следващите 12 месеца ще се готвят в школата на Христо Стоичков в градчето Виляфранка до Барселона. Момчетата, които заминават след трудни кастинги по програма на Жилет, ще се качат на самолета с хиляди въпросителни и много надежди. Какво ги очаква там? „Новинар“ потърси отговора от миналогодишните победители в „Селекцията на Жилет“, които направиха фурор в родината на Сервантес.

Георги Мирчев (Благоевград), Тодор Иванов (Тополовград), Георги Георгиев (София), Валентин Койчев (Казанлък), Янаки Смирнов (Варна) и Николай Ботев (Етрополе) вкараха над 100 гола за 1 сезон срещу своите връстници. Въпреки че са избрани сред хиляди желаещи, момчетата (на възраст между 10 и 13 г.) не се чувстват като звезди. За тях няма по-голямо удоволствие от футбола и са твърдо решени да сбъднат мечтите си – да станат футболисти. Съвсем естествено, родителите са горди с постиженията на децата си, които вече са свикнали с медийния интерес.

Но нека започнем отначало – пресявките в градовете. „Беше много трудно, имаше хиляди желаещи – споделя Тодор Иванов. – Конкуренцията беше огромна, всички искаха да се представят добре. Само като се сетя и се развълнувам отново. Аз съм фен на „Локо“ (Пд), но вече тренирам в „Литекс“ и…“, споделя Тошко. След тежките кастинги тийнейджърите обаче са на седмото небе – лично Христо Стоичков е останал впечатлен от качествата им и се наема с тяхното обучение в тайните на футбола. Вълнението е огромно не само защото ще летят за първи път със самолет. В Испания към тях се отнасят като с бъдещи звезди. „Условията там са перфектни, нямаме никакви оплаквания. Всичко е на много високо ниво – терените, съблекалните, квартирите, храната…“, единодушни са българчетата. Единственият проблем идвал от езика, но на момчетата веднага им е осигурена учителка по испански. Успоредно с тренировките децата ходят и в местно училище. „В края вече си говорихме с другите на испански и каталунски“, хвали се Янаки Смирнов. Любимите отбори на варненеца са местният „Спартак“ и „Барселона“, а идолите му са Бербатов и Роналдиньо. На въпрос какво най-много им е харесало в Испания, момчетата са категорични – мачът „Барселона“ – „Сантандер“ на 90-хилядния „Камп Ноу“. „Целият стадион беше пълен и всички викаха. Беше невероятно“, вълнува се Валентин Койчев. Момчето е от Казанлък и играе като атакуващ халф. Любимите му отбори са ЦСКА и „Арсенал“, а идолите му съвсем нормално са Стойко Сакалиев и Тиери Анри. „През първия полусезон бяхме много добри и биехме наред, но след това другите отбори ни разучиха. Испанските ни връстници не са по-добри от нас, но тренират на по-хубави стадиони“, споделя Вальо.

След завръщането си в България футболистите започнаха тренировки в школата на „Литекс“, която разполага с едни от най-добрите условия в България. От другата година талантите вече ще са достатъчно големи, за да играят в юношеския национален отбор. Децата с удоволствие се съгласяват да помогнат на Мъри Стоилов с разузнаването на „Барселона“. „Въпреки че съм от ЦСКА, ще викам за „Левски“ срещу „Барса“, казва Вальо Койчев. „Шансът на „Левски“ е испанците да ни подценят. Всички имат шанс срещу „Барселона“, те са силни, но и българите не сме слаби“, оптимист е Тошко Иванов. „Естествено че „сините“ имат шанс. В „Барселона“ да не са с по 3 крака, за да им се плашим. По-смело!“, категоричен е и Янаки Смирнов.

За финал тримата пожелават успех на наследниците им, които сега ще заминават за Испания. Момчетата не пропускат и да благодарят на Христо Стоичков и Жилет, че са им дали възможност да се докоснат до големия футбол. Талантите са твърдо решени един ден да играят в мъжкия национален отбор и имат всички шансове за това. А за автора остава удоволствието, че е разговарял с бъдещите звезди на българския футбол.