Гаджето на Анелия Любомир Захаринов пуска автомати за хазарт

Нова идея, която може да доведе до пореден изблик на хазартната мания из страната, ще обсъжда секторът на спешна среща на компаниите за онлайн залози на 13 октомври, научи Mediapool. Поводът е казус, възникнал заради нова партньорска (афилиейт) програма на компанията „Алфабет Гейминг“ (сайта Alphawin), чийто замисъл е в търговски обекти из цялата страна – кафенета, барове и др., да се разположат терминали (киоски) за онлайн залози.

Отделно, на 11 октомври браншът ще обсъжда евентуални промени в Закона за хазарта с финансовия министър Асен Василев, но те не са заради идеята на Alphawin, а са свързани с общата среда за развитието на бизнеса, научи още Mediapool.

Сигнал до НАП

За казуса с програмата на AlphaWin се разбра от парламентарно питане на депутатката от „Продължаваме промяната“ Кристина Петкова до финансовия министър Асен Василев през септември. Тя твърди, че до нея е достигнала информация за „предполагаема нерегламентирана дейност“ на хазартния оператор „Алфабет Гейминг“ ЕООД, който има лиценз за онлайн казино и спортни залози.

Той е един от новите забележими играчи на пазара, които се появиха след детронирането на хазартния бос Васил Божков с прокурорска акция в началото на 2020 г.

Сайтът за залози е собственост на 37-годишния бизнесмен Любомир Захаринов, син на известната бивша данъчна шефка и съветник в ДАНС в миналото Димитрина Захаринова. Баровецът е известен повече с хайлайф изцепки, отколкото с бизнес начинания. В момента е гадже на чалгаджийката Анелия.

Наскоро Alphawin обяви, че стартира „партньорска програма“, чрез която в търговски обекти из цялата страна („спортни барове“) ще бъдат разположени киоск терминали за обществен достъп до интернет, откъдето ще могат да се правят залози през съответния профил на клиента. Това ще става чрез сключване на афилиейт договори.

„Освен киоски собственикът на пункта от партньорската мрежа следва да осигури в обекта и cash terminal (кеш терминал) – каса, чрез която посетителите лесно могат да внасят и теглят пари от профила си в alphawin.bg. Съгласно рекламата на партньорската програма пунктовете трябва да отговарят на едно единствено условие и то е да бъдат със статут на търговски обект – кафене, бар, компютърен клуб.

От това изискване следва да се направи изводът, че осъществяваната хазартна дейност от посетителите в партньорските обекти на alphawin.bg към настоящия момент не се регулира съгласно изискванията на Закона за хазарта“, пише Петкова.

До момента по партньорската програма е открит само един обект – в град Добринище, като намерението е скоро да има такъв и в Пловдив, а после – и на много места в страната.

Според юрист, специалист по хазартно законодателство, с когото Mediapool се свърза, проблем теоретично би могъл да възникне около статута на устройствата за залози (дали се считат за игрално оборудване), с обектите, в които те могат да бъдат поставяни (дали трябва да влизат в лиценза и дали броят им е ограничен), както и с начина на изплащане на печалбите. По закон сумите над 5000 лв. задължително се плащат само по банков път.

Финансовият министър Асен Василев не дава конкретен отговор дали практиката на „Алфабет Гейминг“ отговоря на правилата в Закона за хазарта, но обявява, че по случая е възложена незабавна проверка на Националната агенция за приходите. Става ясно още, че по случая има и подаден и друг сигнал от физическо лице.

Любомир Захаринов: Временно спираме програмата 

„Идеята е революционна в областта на хазарта и реално сме стопирали отварянето на нови пунктове, докато в самата организация не се изяснят нещата между мен и моите колеги други оператори и не излезе официален отговор от НАП по случай тази проверка. Имаме организация на онлайн хазартните оператори и мои колеги поискаха с мен среща, за да го изговорим този нов афилиейтски подход“, коментира в отговор на въпроси на Mediapool собственикът на Alphawin Любомир Захаринов.

По думите му афилиейтската програма все още не е довела до нова тенденция на пазара, защото компанията все още не смее да я налага. „Може би има опасност (да се разгърне нова хазартна мания, б. р.) и ние трябва много да внимаваме. Може би трябва да се саморегулираме в това отношение самите онлайн оператори. Имаме среща, която сме насрочили, на която да се обсъди този нов подход и да се реши какво да се прави с него, защото целта ни не е да се създава хазартна мания.

Моето мнение е, че масовото рекламиране в телевизията също трябва да бъде до някаква степен регулирано, ограничавано и да има лимити, защото и там се създава хазартна мания“, коментира още Захаринов.

Срещата с бранша е насрочена за петък, 13 октомври.

Любомир Захаринов обясни, че преди да започне да работи по програмата, хазартната компания се е консултирала с редица юристи, за да е сигурна, че това, което прави, не нарушава нито една точка от закона.

В същото време AlphaWin не иска „да се създава мания и силна вълна от подобни обекти“. „Затова ние сме спрели развитието на този афилиейт до произнасянето на НАП и докато не се разберем с организацията. Хубавото е, че имаме добра комуникация между брандовете онлайн и обсъждаме всичко на широка маса“, добави бизнесменът.

Той обясни, че киоск устройствата, за които става въпрос, са обикновени компютри със светещ монитор и бутон вместо мишка и по никакъв начин не могат да бъдат смятани за устройства за хазартни игри. Те ще бъдат доставени от друго дружество и брандирани със знака на Alphawin. Става въпрос за информационен интернет киоск, който е със свободен достъп и може да се ползва за достъп до всякакви законни сайтове – новинарски, развлекателни и т. н.

Достъпването на сайта на хазартния оператор на въпросния киоск обаче не означава нито залог, нито печалби, защото изискването е човек да има профил, а това означава да е над 18 години и да не е вписан в списъка на хазартно зависимите. Плащанията стават чрез посредници, които са платежни институции като FastPay, EasyPay и Cashterminal (Кештерминал).

„Трябва да разграничим изплащането на печалбите и тегленето на сумите. В самия сайт се извършва залагането и изплащането, а на самата каса се депозират и се теглят пари. Това е нормална каса – кештерминал, на който клиенти на всички брандове могат да депозират и да теглят средства от своите сметки в сайтовете. Кештерминалът е каса с компютър и с обслужване от човек“, разясни Захаринов.

По думите му проверката на НАП на обекта в Добринище е направена от „Фискален контрол“ и според констативния протокол от нея няма установени нарушения и незаконен хазарт.

НАП: Проверката не е приключила

Проверката на „Алфабет Гейминг“ ЕООД все още не е приключила. „Получената информация и снети данни се анализират, продължава изискването на документи и обяснения“, отговориха от НАП на запитване на Mediapool по случая.

От отговора на данъчната агенция става ясно още, че до момента тя не е констатирала нарушения по отношение на начина на изплащане на печалбите – нито при онлайн залозите, нито при наземния хазарт.

„Законът въвежда изискване при онлайн залагания плащанията, свързани със залагане и изплащане на печалби, да се осъществяват по безкасов път, задължително през банкова сметка на организатора на играта, отговаряща на изискванията по предходното изречение, при спазване на утвърдените от изпълнителния директор на НАП правила на организатора.

Без значение от избраното от участниците в хазартните игри платежно средство, то средствата се депозират в и се изплащат от банковата сметка на организатора. По отношение на наземния хазарт в чл. 47, ал. 2 от Закона за хазарта е предвидена възможността изплащането на всяка печалба в брой в размер до 5000 лв. В случаите, когато размерът на паричната печалба е по-голям от 5000 лв., изплащането се извършва само по банков път. Към настоящия момент не са констатирани нарушения в това отношение“, обясниха от НАП.

Кредит и залог – на една и съща каса

В интервю за Mediapool през юли психологът Десислава Безинска – Шеинкова сигнализира, че в страната има тежък проблем с лесния достъп до бързи кредити на хазартно зависими, които понякога се изплащат на касите на същите платежни институции, които приемат и депозити за онлайн залози.

Така на практика на едно и също гише клиентът може да изтегли кредит и след това да го внесе, за да играе хазарт. Още повече, че за разлика от хазартните оператори, фирмите за бързи кредити не са длъжни да се съобразяват с това дали дадено лице е хазартно зависимо.

„Лесното отпускане на много бързи кредити, без критерии, които кредитополучателят следва да покрие, стимулират хазартно зависимия да играе още повече и да си мисли, че има „лесен“ начин да си оправи положението. Не смятам, че е по силите на един средностатистически българин да върне десет бързи кредита, без това сериозно да навреди на бюджета му.

Освен всичко друго се създава и усещане за безсилие и невъзможност за справяне с тежката ситуация, което довежда до мисли за самоубийство, а нерядко сме чували и за хора, посегнали на живота си именно заради дългове от хазарт“, каза тогава психологът.