Гаджето на Николай Денков взима 58 000 лв. заплата

58 хиляди лева годишна заплата получава гаджето на новия премиер Николай Денков. Славка Чолакова, с която ротационният министър-председател няма официален брак, е ръководител на Катедрата по инженерна химия и фармацевтично инженерство към Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Месечното ѝ възнаграждение за ръководната позиция, която заема във ВУЗ-а, е приблизително 5 бона. На този пост тя е от 2015 г. насам, а кариерата ѝ в СУ стартира през 2006-а от най-ниското стъпало – асистент по физикохимия.

Премиершата всъщност е 10 години по-млада от Денков и зад гърба си има един развод. Първият ѝ съпруг е от Благоевград, където е родена и тя, а с него има две пораснали деца – син и дъщеря, които настоящият министър-председател приема като свои.

Щерката Диана е учила в катедрата, ръководена от майка ѝ, където и вторият ѝ баща Николай Денков се води преподавател. След като завършва магистратура, тя продължава със защита на докторантска степен, а сега е служителка на майка си, защото се води хоноруван преподавател във Факултета по химия и фармация.

Брат ѝ Станислав също си е подсигурил добра реализация. Той работи в софийския офис на голяма американска компания и е възпитаник на университета „Уоруик“ във Великобритания, където е завършил мениджърска специалност.

Освен основната заплата на Славка и премиерската на Денков, която гони близо 9 хиляди лева, семейството има и странични доходи от частна дейност.

Чолакова притежава собствена фирма „Природен дизайн“ ООД. Компанията, основана през 2010 г., се занимава с научноизследователска и развойна дейност в областта на естествените, медицинските, селскостопанските и техническите науки, като жената на Денков е дори консултант на други фирми как да печелят от билкови екстракти.

Двамата с премиера пък са изкарали и десетки хиляди левове от анализи и разработки на сапун, шампоан, пяна на бира и сладолед. Нищо чудно, че през изминалата 2022 г. са си купили още един апартамент в София за близо 300 хиляди лева.