Гаф на Тагарев може да му коства поста

Това стана ясно от изненадващ коментар на председателя на парламента Росен Желязков по време на посещението му във виетнамската провинция Куанг Нин

Процедурен гаф на министъра на отбраната Тодор Тагарев с поканите за водосвета на знамената на Йордановден може да му коства поста.

Това стана ясно от изненадващ коментар на председателя на парламента Росен Желязков по време на посещението му във виетнамската провинция Куанг Нин, откъдето той коментира, че на вчерашния водосвет са присъствавла само зам.-председателката на НС Росица Кирова.

По думите му този път покани са получили само председателят и зам.-председателите на парламента, но не и председатели на групи и народни представители. Желязков даде заявка, че още в понеделник ще изпрати запитване до Министерството на отбраната, за да не се стига до изпращане на въпроси по реда на парламентарния контрол.

„Предполагам, че става въпрос за недоглеждане. Все пак Йордановден би трябвало да обединява всички, защото това са общи празници. Досега в НС не имало такъв прецедент – да не са поканени всички народни представители. Аз ще поискам необходимата информация, за да се прецени дали става въпрос за недоглеждане, или става въпрос за някакво по-особено отношение от страна на организаторител.“

Коментарът от Виетнам идва на фона на предстоящата през март ротация и очакваната смяна на министри. До момента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е давал заявка, за смяна на 7-8 министри, но не ги е назовавал по име. По думите му всички министри ще се оценяват на база на свършената от тях работа, а след това ще се решава дали да останат и в кабинета на Мария Габриел.

Тодор Тагарев е квота на ПП-ДБ в този кабинет. Намирането на причина за отстраняването му би дала почва за замяната му с кадър на ГЕРБ-СДС.

Без изненада от БСП приветстваха изказването на Желязков. Борислав Гуцанов от БСП коментира пред журналисти във Виетнам, че колкото по-скоро бъде отстранен Тагарев, толкова по-добре. По думите му, ако казусът с поканите се потвърди, то ситуацията е абсурдна. Гуцанов отново повтори тезата на левицата, че „Тагарев“  е вреден за националната сигурност.

„Недопустимо е един министър на отбраната да се държи по такъв начин. Аз се надявам, че този човек ще си тръгне още преди ротацията“, заключи той.