Гълъб кацна при Бойко: Служебният кабинет връща на власт министър на ГЕРБ

Служебният премиер Гълъб Донев кацна на Бойко Борисов – на заседанието си утре Министерският съвет ще смени председателя на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти (НСЦРПЛ), научи „Дневник“.

Мястото на проф. Илко Гетов ще заеме член-кореспондент проф. Мила Власковска, която работи към катедрата по фармакология и токсикология на Медицинския университет в София.

Власковска беше зам.-министър на здравеопазването в първото правителство на Бойко Борисов и оглавяваше отдела „Лекарствена политика“, когато здравен министър беше Божидар Нанев.

Той подаде оставка, след като прокуратурата го обвини в сключване на неизгодни сделки за доставка на лекарства и сменен от Анна-Мария Борисова.

Близки до ГЕРБ

Смяната беше очаквана, след като миналата седмица в интервю за bTV служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев обяви, че е недоволен от Националния съвет по цените на лекарствата и от ръководството на Александровска болница.

По-късно през деня то беше сменено, като според източници на „Капитал“ новоназначеният директор проф. Атанас Йонков е фен на руската военна мощ и Владимир Путин и близък на бившия директор проф. Костадин Ангелов (ГЕРБ), по чието време беше началник клиника в болницата.

В основата на назначението на Йонков стоят именно Костадин Ангелов и проф. Димитър Буланов (заместник-директор при управлението на Ангелов, а след това председател на борда на „Александровска“).

В момента Буланов е декан на Медицинския факултет на Медицинския университет – София.

За кандидатурата на Йонков пред президента Румен Радев, според източници на „Капитал“, се е застъпил и академик Лъчезар Трайков, ректор на Медицинския университет в столицата, който бе и в инициативния комитет за втория мандат на държавния глава.

Какъв е проблемът с цените на лекарствата

НСЦРПЛ е експертен орган към МС и представлява лекарствен регулатор, който определя цените на лекарствата в позитивния лекарствен списък и контролира продажбата на лекарства с утвърдени цени.

Националният съвет поддържа и актуализира публичните регистри на цените на лекарствата в позитивния лекарствен списък; на пределните цени на лекарствата, отпускани по лекарско предписание, които не са включени в списъка; на максималните продажни цени на лекарствата, отпускани без лекарско предписание.

В момента 30 нови лекарства и 30 вече регистрирани, но с нови показания за приложение, чакат оценка от съвета, за да бъдат включени за заплащане от здравната каса. Нов състав на съвета би могъл да забави или ускори разглеждането до края на година, отбелязва „Капитал“.

Ефектът от евентуалната смяна обаче би бил, че започналите процедури ще се забавят и така просто пациентите няма да получат навреме животоспасяващи медикаменти. В същото време, докато новите хора се сработят, контролът върху цените и болниците ще бъде занижен.

Единствената възможност за игра с цените, което сегашният председател проф. Илко Гетов изследва след влизането си на поста, е вносът на неразрешени за употреба лекарства за болнична употреба.

По принцип болниците имат право да купуват всякакви лекарства за своите пациенти, включително и такива, които не са регистрирани в България. Оказва се, че през последните години болниците безконтролно са внасяли на най-различни цени всякакви количества лекарства, които не се регистрират в България.

Едно и също лекарство има в пъти разлика в цената със същото, но купено в друга болница. По този начин са купувани както евтини стари лекарства, така и скъпи нови онкологични средства, без какъвто и да било контрол.

Самият председател проф. Илко Гетов е дългогодишен преподавател във Фармацевтичния факултет, самият той е бил член на съвета по цените, два мандата председател на Българския фармацевтичен съюз и представител на България в Комитета за лекарства за хуманна употреба на Европейската лекарствена агенция през последните две години.

Според фармацевтичната индустрия за неговото място се готви също професор, близък до ГЕРБ.