Гълъб отсече: Без паника, финансите са стабилни

Финансите на държавата са стабилни, няма място за паника, няма опасност за доходите, за курса на лева спрямо еврото, няма опасност да изпаднем в дългова криза. Това успокои служебният премиер Гълъб Доне в интервю за Нова тв. По-рано през седмицата „таен“ доклад на финансовото министерство с черни сценарии пред държавните финанси и последвалата в пресконференция на служебния министър Росица Велкова, на която тя потвърди тревожните констатации и обяви редица наложителни мерки за затягане на коланите, предизвика бурни реакции сред политици и финансови експерти.

Днес Донев обясни, че служебното правителство е повишило събираемостта на данъците с 1,3 млрд. лв. над събираемостта на редовното правителство за миналия януари и февруари. Той обясни, че доклад като изтеклия винаги се прави в рамките на подготовката на проекта за бюджет. „Нищо притеснително няма в него. Рисковете, които са в доклада, целят да покажат на политиците какво би се случило с държавата, ако се впуснат в популистки политики и решения“, посочи Донев.

„Фалит на държавата“ е заглавие от медиите, в доклада не се споменава, каза още той и защити финансовата министърка Росица Велкова като компетентен министър, който добре води финансите.

УВЪРТАНЕ

Служебният премиер не отговори на въпроса дали трябва да бъде премахнат Паметникът на Съветската армия. „Трябва да си даваме много ясна оценка какво представлява историята. Трябва да се учим от историята, за да не повтаряме грешките. Всеки, който има мнение, трябва да се е запознал с историческите факти и обективните обстоятелства. Тогава да се вземат решения“, увъртя той и не каза мнението си в прав текст.