Гърция изпрати първия си военен пилот на F-16 в Украйна

Гърция изпрати първия си инструктор в Украйна, за да обучи местни пилоти да използват изтребители F-16, съобщи гръцкият военен сайт Defence Point. Причината, според изданието, е, че Атина е придобила значителен опит през годините в разполагането на произведените в САЩ бойни самолети.

По време на срещата на върха на НАТО в Литва миналия юли няколко държави членки, включително Белгия, Великобритания, Дания, Холандия, Канада, Люксембург, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния и Швеция, обявиха създаването на коалиция за F-16. Групата обеща да достави десетки изтребители на Украйна и да осигури подходящо обучение на украинските пилоти.

Миналия август украинският президент Владимир Зеленски разкри, че Гърция също се е присъединила към коалицията, обещавайки да обучи пилотите на Киев.

Defence Point твърди, че член на гръцките Военновъздушни сили вече е пристигнал в Киев. Според медията гръцките пилоти могат да предадат голям опит на украинските си колеги, тъй като от десетилетия използват бойни самолети F-16 за охрана на границата си срещу изтребители на съседна Турция.

Украинският депутат Алексей Гончаренко също съобщи, че „първата група френски инструктори вече е на път за Украйна“.

През февруари френският президент Еманюел Макрон заяви, че НАТО не трябва да изключва разполагането на свои войски в Украйна в бъдеще. Френските представители побързаха да уточнят, че президентът има предвид персонал за обучение.

Bloomberg обаче съобщи в петък, че френският държавен глава тайно работи за създаването на коалиция от страни, желаещи да разположат свои военни в Украйна.

Руският президент Владимир Путин заяви пред репортери, че официалното разполагане на западни сили в Украйна ще представлява „още една стъпка към сериозен конфликт в Европа и глобален конфликт“.

Коментирайки очакваното пристигане на първите изтребители F-16 в Украйна, руският външен министър Сергей Лавров предупреди, че „не можем да не разглеждаме доставката на тези системи в Киев като умишлен сигнал за действие на НАТО в ядрената сфера“. Американският боен самолет се използва от държавите членки на НАТО като платформа за ядрено оръжие.

През март президентът Путин също даде да се разбере, че Москва ще вземе предвид факта, че бойните самолети F-16 са способни да носят ядрено оръжие.