Гърция одобри еднополовите бракове

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис каза, че новият закон „смело ще премахне едно сериозно неравенство“

Гърция стана първата православна държава, одобрила еднополовите бракове. Парламентът на страната одобри законопроекта, позволяващ сключването на граждански бракове между лица от един и същи пол, предаде Ройтерс. Той ще влезе в сила, когато бъде обнародван. Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис каза, че новият закон „смело ще премахне едно сериозно неравенство“. Тодор Пантилеев с още информация.

Законопроектът беше изготвен от дясноцентристкото правителство на премиера Кириакос Мицотакис и бе подкрепен от четири леви формации, включително и основната опозиционна партия „Сириза“. Лидерът й, който е хомосексуален и миналото лято се омъжи за партньора си в САЩ, заплаши да изключи от партията всеки депутат, който не подкрепи законопроекта. Така още преди гласуването беше ясно, че ще бъде приет. Той беше одобрен от 176 депутати.

„Дами и господа, скъпи колеги, 254 депутати гласуваха. 176 са „за“, а едва 76 „против“. Така законопроектът беше приет по принципа на мнозинството“, заяви зам.-председателят на 300-местния гръцки парламент.

Гърците остават разделени по въпроса. Мощната православна църква категорично се противопостави на законопроекта, защото за нея хомосексуалността е грях. Мнозина от ЛГБТ+ общността смятат, че решението на парламента не е достатъчно. Според тях законът не отменя пречките за ЛГБТ+ двойки при използване на сурогатната бременност, въпреки че ще се признават деца, които вече са родени чрез този метод в чужбина.

Така Гърция стана 16-ата страна в ЕС, която приема гражданските еднополови бракове. Те са разрешени в общо 35 страни по света.