Гърция се бори с нов горски пожар край Атина

Гръцките пожарникари се борят с горски пожар южно от Атина. Горещото и ветровито време в по-голямата част от Гърция предизвика десетки пожари през уикенда, като властите предупреждават хората да странят от горските райони.

Новият пожар се е разразил само няколко часа, след като огнеборците овладяха огъня в планинския район край столицата и на остров в Егейско море.

Десетки пожарникари, подкрепени от 14 противопожарни самолета, се опитват да овладеят пламъците, избухнали в слабо населения район край град Кератея, на около 35 км южно от Атина.

Гръцката телевизия показа най-малко една къща, обгърната от пламъци, докато димът от горящите борове и маслинови дръвчета се издига в небето.

Пожарникарите все още потушават огъня на о. Серифос, където пожарът избухна в ниската растителност в събота и се разпространи бързо, подклаждан от силните ветрове. Той засегна къщи и предизвика евакуацията на няколко села.

Друг пожар в гората край планина Парнита бе овладян днес сутринта, казаха официални лица. Очаква се силните ветрове да затихнат най-рано днес следобед, съобщиха метеоролозите.

Горските пожари са често срещано явление в Гърция, но зачестиха и станаха по-опустошителни заради по-горещото, по-сухо и по-ветровито време, което учените свързват с изменението на климата.

След миналогодишните смъртоносни горски пожари, последвани от най-топлата зима, регистрирана в Гърция, страната разработи нова система, която включва разполагането на допълнителна противопожарна екипировка до всеки нов пожар. Това ускорява въздушната подкрепа и разчистването на горите.