Гърция узаконява еднополовите бракове

Основна пречка по въпросите за еднополовите двойки в Гърция е дългогодишната опозиция на Гръцката православна църква

Гърция ще узакони браковете и осиновяванията от еднополови двойки, заяви министър-председателят Кириакос Мицотакис.

Той не посочи конкретни срокове за решаване на въпроса, който все още е тема „табу“ в страната.

„Ще приемем закон за равенство в брака. Искам дискусията да узрее в обществото преди да внеса предложение в кабинета“, каза Мицотакис пред държавната телевизия ЕРТ.

Очаква се законопроектът да раздели мненията в „Нова демокрация“ на Мицотакис. Според предварителните оценки по-малко от 100 от 158-те депутати на партията вероятно ще го подкрепят.

Мицотакис заяви, че няма да налага партийна дисциплина на своите депутати и отбеляза, че те могат да се въздържат при гласуването в парламента.

Основна пречка по въпросите за еднополовите двойки в Гърция е дългогодишната опозиция на Гръцката православна църква, която има значително влияние в обществото и политиката на страната.

През декември управителният орган на църквата разпрати писмо до епархиите, в което категорично се осъждат еднополовите бракове и осиновяването на деца от тях.

„Децата не са домашни любимци или аксесоари. Никаква социална модернизация и никаква политическа коректност не могат да измамят естествената нужда на децата от баща и майка“, се казваше в него.

При предишното ляво правителство на Сириза през 2015 г. Гърция узакони гражданските съюзи за еднополови двойки.

Този закон реши въпросите, свързани с имуществото и наследството, но не предвижда осиновяване на деца.