ГДБОП по петите на телефонния бот „Натали“

Отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП е започнал проверка по случая с „Наталия“ – телефонен бот, който събира данни за местоположението на хора чрез обаждания. Това съобщи за „Сега“ директорът на дирекцията Владимир Димитров. Все още не са постъпвали в МВР сигнали от граждани във връзка с обажданията. Към момента обаче ГДБОП няма как да започне разследване, защото липсват данни за извъшено престъпление, уточни още Димитров.

Според експерти по киберсигурност зад Наталия вероятно стоят колцентър и поръчител на задачата. Тя е да бъде създадена база данни в кой град живеят притежателите на телефонните номера, които получават позвъняване. Обажданията обикновено са от номера на мобилния оператор A1, откъдето все още не са коментирали.

Разговорът с „Наталия“ започва обикновено започва така: „Здравейте, казвам се Наталия и се обаждам във връзка с вашата покупка. Бих искала да получа вашата оценка. Само да уточним, вие сте от София, нали?“. Телефонният бот е звънял на хора, които се намират в София, Варна, Габрово, Сливен, Пловдив и други градове. При опит за уточняващи въпроси, Наталия се извинява и връзката прекъсва.

Базата данни, която се създава чрез тези обаждания, може да бъде продадена или използвана от поръчителя за таргетирани рекламни, маркетинг дейности или дори за редовните местни избори, които предстоят в България през есента. Друга хипотеза за функциите на бота е, че събира записи на гласове.