ГДБОП предупреди за фалшиви имейли, че ви разследват за педофилия

От отдел "Киберсигурност" към ГДБОП съобщават, че от името на официални европейски и национални правоохранителни институции се разпространяват измамни имейли

ГДБОП предупреди за измама, при която се изпращат фалшиви имейли за разследвания, свързани с детска порнография, киберпорнография и педофилия.

От отдел „Киберсигурност“ към ГДБОП съобщават, че от името на официални европейски и национални правоохранителни институции се разпространяват измамни имейли.

Накратко съобщението гласи, че получателят е обект на разследване, свързано с детска порнография, поради което следва да заплати определена сума, за да бъде прекратено наказателното преследване срещу него.

Съветът на експертите е при получаване на подобни имейли да се избягва отварянето на прикачени към тях файлове, защото това може да крие евентуален риск за компютъра, от който се отварят.

„Напомняме, че както в МВР, така и в европейските правоохранителни институции няма практика такъв тип документи да се изпращат по електронните пощи“, обясняват от ГДБОП.