ГДБОП удари мутри, дърпали мъже за просяци в Швеция

Организирана престъпна група, набирала българи за просия в Швеция, е разкрита при специализирана акция на полицията в плевенското село Глава. Това съобщи старши експерт Мариана Цветкова, говорител на Областната дирекция на МВР в Плевен.

Операцията е извършена от служители на сектор „Борба с организираната престъпност“ – Плевен, отдел „Център – Север“ при Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“, съвместно със служители на секторите „Специализирани тактически действия“ и „Базова научно-техническа лаборатория“ при ОД на МВР в Плевен.

Униформените служители са неутрализирали банда, която организирала и извършвала престъпна дейност, свързана с набиране, транспортиране и последваща експлоатация посредством принуда на български граждани за просия на територията на Кралство Швеция. Установена е схемата, по която се осъществявали престъпленията.

В хода на акцията под ръководството на Окръжната прокуратура в Плевен са извършени процесуално следствени действия – претърсване и изземване на два адреса в село Глава, добави Цветкова.

Намерени и иззети са шест мобилни телефона, четири сим карти, списъци с отразени парични суми, тефтери, съдържащи данни за отчитани парични суми от жертвите на трафика, както и документи, свързани с престъпната дейност.

За срок до 24 часа е задържана 57-годишна. Работата по случая продължава, добави Цветкова.

БТА припомня, че през юли миналата година отново на територията на област Плевен бе разкрита схема за трафик на жени, използвани за сключване на фиктивни бракове срещу заплащане с чужденци, които представляват риск за националната сигурност на България и зa Европейския съюз (ЕС).

Тогава бе обявено, че браковете са сключвани в Германия – жените са набирани от плевенски села, от семейства с нисък социален статус и с финансови затруднения. На тях са им обещавани суми между 3000 и 5000 евро, ако се съгласят да пътуват до Германия, за да сключат брак с чужденец там.

В около 90 процента от случаите се оказва, че тези пари не са получавани, а се вземат от посредниците по схемата. В трафика са въвлечени около 50 жени на възраст от 18 до 25 години, както и три бременни.