Ген. Румен Радев алармира: Войната в Украйна идва към нас

Тази война (между Русия и Украйна – б.р.) се превърна във война на изтощение и тези последици ще се лекуват изключително трудно. Конфликтът се разширява и към нас в Черно море. В този период става изключително трудно той да се решава със средствата на дипломацията.

Това каза президентът ген. Румен Радев на конференция „Войни и мир: ще дойде ли времето на дипломацията?“, организирана от Института за икономика и международни отношения и фондация „Фридрих Еберт“.

Истинската сила и ефект на дипломацията е, когато тя идва преди бомбите и ги предотвратява, а не след опустошенията и жертвите, каза Радев.

Особено тревожен е въпросът защо повече от 70 г. на устойчив мир в Европа войната отново бушува. Дори по време на Студената война, когато светът беше двуполюсен и белязан от изключително остро противопоставяне от двете свръхсили, се постигнаха редица глобални споразумения в областта на разоръжаването. Веднага след нея дори се наложи, че мирът не е даденост, припомни той.

Светът сега обаче се преформатира с неудържими крачки. Новите глобални амбиции на редица държави, отслабването на ролята на ООН, възходът на диктаторските режими и др. са част от един сложен, тежък и турбулентен преход, в който ставаме свидетели на това, че силата на правото все повече отстъпва на правото на силата, посочи президентът.

Агресията на Русия срещу Украйна отприщи разпада на глобалната система за сигурност, изграждана с десетилетия. Нестабилността се настани трайно. Трябва да си зададем въпроса коя е нашата голяма цел? – Незабавното възстановяване на мира и гарантирането на нашите ценности, допълни той. Според него обаче е важно да имаме безпристрастен поглед и да се направи обективен анализ на фактите. Радев анализира, че и Русия, и Украйна са допуснали дипломатически грешки.