Генерал от ГУР: В някакъв момент Украйна ще трябва да преговаря с Русия

В някакъв момент Украйна ще трябва да започне преговори с Русия, за да сложи край на продължаващата повече от две години война, заяви високопоставен служител на украинското разузнаване в интервю за сп. „Икономист“, цитиран от БТА.

Украинският президент Володимир Зеленски неведнъж е изключвал преговори с Кремъл, а указът, който той издаде, след като Русия официално анексира четири украински региона през 2022 г., определя преговорите като „невъзможни“, отбелязва Ройтерс.

Но генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на дирекцията на военното разузнаване на Украйна (ГУР), заяви пред списание „Икономист“, че в крайна сметка ще се наложи да се водят разговори, какъвто е случаят с всяка война.

Генерал Скибицки допълва, че не вижда начин Украйна да спечели войната само на бойното поле.

„Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите – все по-далечна перспектива – това няма да сложи край на войната. Такива войни могат да приключат само с договори“, е категоричен той.

В момента и двете страни се надпреварват за „най-благоприятната позиция“ преди потенциалните преговори. Но смислени преговори могат да започнат най-рано през втората половина на 2025 г., предполага Скибицки.

Зеленски и други официални лица заявиха, че Русия не е поканена на „срещата на върха за мир“, планирана за Швейцария през юни, тъй като няма гаранции, че Москва ще преговаря добросъвестно.

Министърът на външните работи Дмитро Кулеба като че ли повтори мислите на Скибицки в друго интервю за списание „Форин полиси“ тази седмица, като заяви, че целта на срещата на върха през юни е „да обедини страните, които споделят принципи и подходи, на които ще се основават по-нататъшните им действия“.

„След това може да се осъществи комуникация с Русия и тя да бъде част от разговорите. Защото сте прави: в крайна сметка не можете да сложите край на войната без двете страни“, добави той.

Руският президент Владимир Путин и други високопоставени руски представители твърдят, че Украйна блокира всеки опит за уреждане на конфликта.