шоубизнес
шоубизнес

Герасим: Стига с проституцията в шоубизнеса

Лили Иванова е обладана от лоши енергии, казва композиторът на „Ветрове”

След творческата си раздяла с Лили Иванова композиторът на един от най-големите й хитове “Ветрове” – Георги Красимиров-Герасим, събра нова музикална банда. Тя се нарича “Петък в 3”. Герасим е работил години наред в „Ку Ку бенд”, бил е в „Хъшове” и БМК. „Трябва да има корекции, които да говорят истината. Качествената музика е тази, направена от сърце”, казва музикантът.
Баща му Красимир Цветков предвожда Берковската духова музика, с която Герасим е реализирал не една идея. Преди време с нея записаха Smoke on the water на „Пърпъл” с Йън Гилън, като подготвят още 10 хита на култовата група в духов вариант. На 3 декември Берковската духова музика излиза в зала 1 на НДК заедно с Любиша Самарджич, Неда Украден, Виктор Калев, Руслан Мъйнов и куп други артисти. С Герасим говорим за новите проекти и стария манталитет, за българския звук и копирането на чуждия, за характера на големите звезди и манталитета на малкия човек.

– Каква е идеята на новия проект „Петък в 3”?

– Правим го не заради пари, а да се изразим и кажем нещо на хората.

– Излизате извън комерсиалната матрица?

– Да, защото матрицата не е добра. Шоубизнесът в този му вид хич не ми харесва. Не бива да допускаме комерсиализация, която да ни вкара в обичайните рамки на силикони и мерцедеси. Да се съблечеш за 1 млн. долара е ОК, но за 1000 лв. не е ОК. Затова сега си правим каквото ни харесва. Песента ни „Каймак” за измисления елит на сегашното ни общество е с идеята да кажем – стига на тази проституция – физическа, духовна и всякаква. Нека сме истински.

– Кой наложи параметрите на матрицата в българския шоубизнес?

– Сложно е. Но след като Бай Ганьо е актуален и до днес, а е написан преди 100 години, значи имаме проблем и не искаме да си променим слабостите. Не може в Сърбия, Гърция, Турция и Румъния да има ясна представа в шоубизнеса, а в България да няма. Явно проблемът не е само в парите, а е в нас. Не сме се взели в ръце. Няма стратегия и политика. Дай, Боже, да дойде ден, в който ще почнем да работим истински, без да крадем музиката на съседните страни и да пишем глупави текстове. Българите отлагат важните неща във времето и гледат да минат по-евтино и по-лесно. Не уважаваме нещата, които имаме. Дори и Черноморието – трябва да си кретен, за да строиш такива бетони там. Онзи ден правят подписка Несебър да излезе от списъка с паметници на културата, за да могат да си строят каквото искат!?

– Една от най-хубавите ви песни – „Ветрове“, бе изпята от Лили Иванова. Защо не се разбрахте с нея? Какви са отношенията ви сега с певицата?

– Нямаме отношения. Чували сме се през годините. Дай, Боже, всеки композитор да постигне това, което съм имал аз с „Ветрове” – не говоря за материалната част. Лили Иванова казва, че не желае да пее тази песен.

– Защо?

– Навремето, когато ние се разделихме, тя остана с впечатление, че сме я окрали. Тя много се доверява на хора, които я ласкаят и привидно я защитават, говорейки срещу други. В случая говореха против нас, че ние сме я окрали и т.н. Подмяна на истината. А най-голямото притеснение на Лили Иванова е да не излезе истината за нея.

– А коя е истината за Лили Иванова?

– Истината е, че тя е обладана от лоши енергии и омраза, недостойна за певица от такава величина. Занимава се със скъперничество, измами и лошотия. Ще вложи повече да си реализира омразата към някого, отколкото да изпее една нова песен. По наше време печелехме добре и инвестирахме. Купихме апартамент в Лозенец с личната подкрепа на тогавашния кмет Софиянски. Апартаментът трябваше да послужи за школа за звезди, която носи името на Лили Иванова. Той остана на нейно име, а преди 2 години тя го продаде. Сега лансира същата идея – търси база за школа за звезди. При положение че с продажбата на апартамента се е обогатила примерно едно 8 пъти повече, отколкото сме го взели ние – ако е бил 45 000 лв., тя го е продала за 200 000 евро. Освен това й купихме нови коли, дадохме й пари на влог, които да не може да изхарчи. Има мании, които могат да я унищожат за един ден. Тя може да има 100 000 лв. и за един ден да ги изхарчи за тотална глупост. На другия ден почва да мрънка за пари.

– Сега в НДК „Ветрове” ще пее Неда Украден?

– Да, тя е изключителна певица. Ще представи вариант на „Ветрове” със сръбски текст, написан от приятелката ми Валя Банкова.

– Какво ни липсва, за да постигнем слава като Брегович например?

– Когато с „Каналето” направихме „Жълта книжка” – проект на Любо Дилов-син, албумът събра 7 песни с духова музика. Това беше опит за нов български звук, но никой не го оцени. А той излизаше директно от корените ни – духовата ни музика е в градската ни култура. На другата година излезе касов филм на Кустурица и всички припаднаха по музиката на Горан Брегович. И заваляха хвалебствия по чуждото. Киното явно си казва думата. Оценявам и амбициите на българските кинаджии, но какво им пречи да го връзват с корените на българската култура. Защо не се направи един хубав български саундтрак? Сега „Дзифт” предизвика фурор по фестивалите. Защо не кажете евала на Явор Гърдев? Селяния.

– На кои българи днес бихте казал „евала”?

– На Любо Дилов-син (той е истински българин), на Слави Трифонов с всичките му кусури (той е и един от най-сериозните хора в шоубизнеса), на Меглена Кунева, донякъде на Бойко Борисов – в нуждата от герои имаме герой.

– След „Петък в 3” ще има ли „Събота в 6” например? Какви са новите проекти?

– Подготвям нова песен. Имам една нова идея за български саунд. Нямаме наш звук, национална идентичност. Все копираме, крадем. Не се оглеждаме за корените ни – за духовата музика, странджанското пеене, кавала… Колко чужди филми съм изгледал с всякакви мелодии от България, после ремиксирани. На концерта в НДК ще направим клубен и нестандартен характер на хитовете и Берковската духова музика. Искам да покажа, че може да има интересен български звук. Българинът не иска да се вземе в ръце. Единици са хората като теб и мен например, които бачкат в 7 ч вечерта. Не спазваме правилата и си мислим, че управляваме цялата истина – не сме отворени, консенсусни. Трудно прощаваме и като екип сме зле.