Кметът от ГЕРБ Стамен Гешев

ГЕРБ пълни чекмеджетата: Култура ли? Ето ви асфалт

Градче е пълно с обекти с научна и културна стойност. Значението им е потвърдено от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). Той иска да им отреди защитен статут. Общинската управа обаче е против, защото щели да се възпрепятстват инвестициите и благоустрояването. И се кани да премахне почти вековни павета, за да ги замени с асфалт.

Заплашеният участък от улица „Карловска“

Този абсурден сюжет се развива в град Баня, община Карлово, където властва кметът от ГЕРБ Стамен Симеонов Гешев. Селището е пълно с реликви от времето на Борис III, които имат историческа, ботаническа и градоустройствена стойност. През 20-30-те години на XX век царят ползва за лечение водите на Баня, строи си къща, залесява парк, покрай него са направени доста неща. Днес, вместо обектите да се опазват и ползват като потенциал за не много развития град, са предмет на спор.

Сагата започва преди около 2 години, когато граждани се запознават с плановете за уличен ремонт на общинската управа. Мъчат се да запазят павираните улици, правят петиция оригиналните гранитни бордюри да не бъдат подменяни. Пишат до организации и институции.

„Как така ще бъдат махани бордюрите? Сто години не са мръднали!“, гневят се хората. Успехът им е частичен. Националният научно-експедиционен клуб „ЮНЕСКО“ се произнася в полза на настилката. НИНКН също проявява интерес. Междувременно обаче бордюрите са заменени с бетонни – и струпани в края на града. Нахвърлени там са и подменени с нови павета.

Все пак екип на НИНКН пристига на проверка. Така стигаме до наши дни (22 февруари), когато НИНКН съобщава, че е стартирана процедура за обявяване за недвижимо културно наследство на: специализираната болница, градската баня, лесопарка, жп гарата, площада пред нея, павираните улици. Ще бъдат проучени още няколко обекта заради охранителната зона.

Община Карлово обаче не се радва, напротив. Тя съобщи, че смята да блокира намерението. А и да провокира протести. За целта в присъствието на кмета Емил Кабаиванов, председателя на общинския съвет и други членове на управата довечера ще се проведе сбирка на „недоволни от заявеното намерение граждани“.

Без защитен статут най-пряко заплашени в момента от ремонтите са около 600 павирани метра от улица „Карловска“. Ако при съседните улици се подменят павета, то в този участък се планира премахването им и замяна с асфалт. Паветата са полагани през 30-те години, малко след като Борис все по-трайно навестява града. „Всичко това е история, култура.

Свързано е с живота и духа на града ни, а и на България. Непростимо е да се унищожава културното наследство. Ако един град иска да се развива, включително туристически, културното наследство може само да е от помощ“, коментира Мартин Стоянов, един от защитниците на реликвите. Той предостави на „Сега“ отговор от Държавен фонд „Земеделие“ (финансиращия орган) във връзка с подхвърляния на местната управа, че без улица „Карловска“ проектът въобще ще се провали.

От становището става ясно, че реконструкцията на улицата не е задължително условие за запазване на финансирането. Няма изискване за дължина на положения асфалт общо по улиците. А и си има процедури за корекция на проекта. Тоест е възможно паважът да се запази, стига общината да поиска.

ИЗ МОТИВИТЕ НА ОБЩИНАТА

„Ако намерението на НИНКН стане факт, ще се осуетят множество инвестиционни намерения, както и ще бъде стопирано благоустрояването на град Баня.

Освен това по необясними причини НИНКН отказва да предостави на община Карлово преписката, която инициира декларирането на новите обекти като недвижима културна ценност“, пише в съобщението на общината по случая“. „Ул. „Карловска“ е цялата пропаднала. Не мога да кажа, че това е някакво наследство.  С тази неремонтирана от десетки години улица, с различни видове настилка по нея, без облик, няма как да станем туристически привлекателни“ – това пък са думи през 2021 г. на кмета на Баня Стамен Гешев пред БНР.

ДОКУМЕНТАЦИЯТА НЕ Е ТАЙНА

Стоянов обаче публикува в социалните мрежи цитат от уведомлението на НИНКН до заинтересованите страни, в който се съобщава, че цялата документация по случая е в деловодството на института. И съответните страни могат да се запознаят с нея. Всичко това е точно така. А от 22 февруари 2023 г., когато е пратено уведомлението, до днес е изминал повече от месец. Тоест при желание общината е можела да се запознае с документите.

НИНКН ЗА БОРДЮРИТЕ

По време на проучването на място експертите на института не са останали равнодушни към струпването в края на града на бордюрите и на подменените павета. Затова учтиво са помолили общината да ги съхрани в депо.

ЛЮБОПИТНО

Борис се запалва по Баня заради приятелството си с фабриканта Велизар Багаров, у когото отсяда. В градчето лекува ревматизма си. После купува земя и си строи вила, т.нар. Дворец.

70 години по-късно Симеон Сакскобургготски гласува именно в Баня. Държавата няма претенции към този имот. А Борис, точно както баща си Фердинанд, е бил любител на ботаниката. Така през 1938 г. с първите засадени тополи се слага началото на местния лесопарк. Паветата също са били доставяни с негово съдействие.

В КРАЙНА СМЕТКА…

Изходът от казуса е неясен. Но това в крайна сметка е поредната дълга и изморителна битка на граждани на България да се запази нещо, или да се направи… Много станаха тези битки – и добра, и лоша новина.

Публикация на в. „Сега“, заглавието е на Novinar.bg