ГЕРБ с нов пирует в „хартиената коалиция“ с ДПС и БСП

Бързо разразилият се шумен скандал около решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) да не отчита поотделно гласовете от двата вида хартиени бюлетини стресна ГЕРБ. От партията на Бойко Борисов днес сигнализираха на комисията да измени решението си.

Герберите влязоха в т.нар. „хартиена коалиция“, заедно с БСП и ДПС, която въведе в изборния закон паралелната употреба на различни видове бюлетини.

Именно представителите на тази коалиция в ЦИК, подкрепени от ИТН, одобриха образеца на протокол за изборните резултати, в който въпросните бюлетини ще се вписват заедно, което отслабва възможността да се проверява коректността на вота. Това доведе до оставката на говорителя на ЦИК Цветозар Томов, а поне две формации – ПП-ДБ и „Левицата“, атакуват решението на комисията пред съда.

Хората на Борисов очевидно са решили, че не им трябва да бъдат въвличани в скандала. Днес Росен Желязков, който беше зам.-председател на миналия парламент, избран от ГЕРБ-СДС, даде извънреден брифинг по въпроса. Той обяви, че формацията му уважава ЦИК като независим държавен орган, но не била съгласна с решението на комисията за съдържанието на протокола.

„Ние не приемаме упреците, които се отправят, че ГЕРБ-СДС има някакво отношение при взимането на решението, и ще настояваме в рамките на компетенциите, които има ЦИК, да преразгледа това свое решение. Още по-малко считаме, че имаме касателство към този въпрос“, заяви Желязков.

Подкрепи го съпартиецът му Радомир Чолаков. Той е бившият шеф на парламентарната правна комисия, през която преминаха безобразните поправки в Изборния кодекс, с които се въведоха двата вида хартиени бюлетини.

„Молим ЦИК да преразгледа това свое решение. Няма никакъв проблем в две колони за нуждите на статистиката, ако щете, да се отбелязват резултатите – отделно хартиените бюлетини, отделно бюлетините за машинно гласуване“, посочи той. Остава да видим дали ЦИК ще се съобрази с подканата на герберите.

ОСТРО ВЪЗРАЖЕНИЕ

Асоциация „Прозрачност без граници“, която е сред редовните наблюдатели на изборния процес, стана поредната неправителствена организация, която разкритикува решението на ЦИК. В становище, разпространено до медиите, от асоциацията обявиха, че така се намалява прозрачността при формирането на изборния резултат и, също така, се „продължава тенденцията за обезсмисляне и елиминиране на електронния вот в изборния процес, започнала с промените в Изборния кодекс“, направени в миналия парламент.

От НПО-то отхвърлят основния аргумент за новия вид на протокола – че така бъде облекчена работата на секционните комисии, защото няма да им се налага да сумират данните от броенето на двата вида бюлетини.

„Това е неаргументирано, защото различният вид и размери на двете бюлетини изискват отделното им преброяване, за да не се допусне объркване при боравенето с тях, подпъхване на малките бюлетини на едни партии в различни купчинки с хартиени бюлетини на други партии и т.н.“, пише в становището.

И се отчитат няколко възможни риска от решението на ЦИК: грешки при преписването на данните от лист или чернова в официалния протокол; няма да може да се проверява дали установените машинни бюлетини съответстват като брой на отразените данни във флаш паметите на машините; намалява се прозрачността на машинния вот.