ГЕРБ-СДС представи предложението за споразумение с ПП-ДБ (ДОКУМЕНТИ)

Мария Габриел, Теменужка Петкова, Деница Сачева и Рая Назарян ще са преговарящият екип на ГЕРБ

Национално съвещание на ГЕРБ заради предстоящата ротация. На форума председателят на политическата формация Бойко Борисов и ръководството ѝ представят проект за Споразумение за съвместно управление между коалиция ГЕРБ-СДС и коалиция ПП-ДБ до края на мандата на 49-ото НС.

Документите ще бъдат изпратени на ПП-ДБ и се очаква още утре да започнат преговори между работните групи. От страна на ГЕРБ тя ще се състои от Мария Габриел, Теменужка Петкова, Деница Сачева и Рая Назарян, обяви Борисов. По-рано той постави краен срок за взимане на решение до 8 март.

„Случилото се през последните девет месеца е благодарение на движещата сила ГЕРБ”. Това коментира вицепремиерът Мария Габриел, която изтъкна подадената ръка, за да се сложи край на „безвремието на служебните правителства” и отстъпения мандат в „името на националния интерес”.

 

„Какво не се случи – ГЕРБ, победител на изборите, няма усещането за равнопоставеност в правителството. Няма усещане за равнопоставеност във вземането на решения и в носенето на отговорност за свършеното и несвършеното. Няма как да се съгласим всичко добро, което е направено, да се приписва като заслуга на ПП-ДБ. А всичко несвършено и недобро автоматично да бъде асоциирано с ГЕРБ”, категорична беше Габриел.

„Ако ще има България стабилно правителство, то думата на партията ще тежи. Ако се вземат решения, то те трябва да отразяват и нашите искания, и грижа за хората. И това правителство ще има за основа принципите на демокрацията, Конституцията и върховенството на закона. При решенията ще съществуват и прилагат прозрачност и публичност, а отговорността ще е ясна”, допълни вицепремиерът.

Габриел подчерта, че сега, както и преди девет месеца, настояват за ясен ангажимент за спазване на принципи, ясен механизъм за вземане на решения, ясна отговорност за правителство, изпълняващо ангажименти за цял мандат. „А не събуждащо се сякаш след изборна нощ и преговарящо отново сякаш изборите сега са минали. Или с говорене сякаш в изборна кампания”, е позицията ѝ.

Вицепремиерът и външен министър се обяви за стабилност и спокойствие. „От ГЕРБ-СДС сме показвали, че можем да ѝ ги дадем. Днес повече от всякога  България има нужда от стабилност и спокойствие, но за да са истински, а не илюзорни, всеки трябва да вземе съзнателно решение и да го спазва”, заключи тя.

„Пролича си разделението. От другата страна на оста останахме ние и ПП-ДБ, и ДПС. Към първоначалното разделение преди 3 г., което беше между нас, разломът с БСП, ИТН, „Възраждане”, се появи едно много силно разделение в обществото. Отивайки на избори трябва да сме наясно, че това разделение ще се разтрои като разделение, защото вече стана клише евроатлантическа коалиция, ще сме разбити помежду си”, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Отделно ще бъдем много по-слаби в битката за геополитическата ориентация на България”, добави Борисов.

„Едно правителство е, за да работи и дава резултати. Освен Мария (Габриел) никой друг не дава резултати. Уважаеми колеги, аз се боя, че ротацията в този ѝ вид към момента е по-скоро безсмислена”, заяви заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев, цитиран от БГНЕС.

„Единственото съвършено сигурно е, че нещата не могат да продължават така. Министерски съвет не може да е нещо средно между стажантска програма и туристическа агенция”, заяви Дончев.

„Поради всички ултиматуми, които получихме може да отидем на избори. Има ли нужда републиката от избори, по-скоро не. Има ли трети вариант – с известно колебание, има. Само че има нужда от ясен регламент и механизми за вземаме на решения. Няма ултиматуми, има последен шанс – да има правила, ред и гаранции, че правителството ще работи и ще постига резултати за хората”, заяви Дончев.

Зам.-председателят на ГЕРБ се обърна към представителите на некоалиционните им партньори от ПП-ДБ с предупреждението: „Хората извън тази зала да ме слушат много внимателно, единствената разлика след няколко месеца ще е, че първият ще е станал още по-голям и по-силен, а вторият ще е станал трети”, каза Дончев.

„Денков тича с оставката. Същият този Денков, който заедно с Асен Василев, принудиха ЕК да даде на България дерогация за купуване на руски патрол. Как я принудиха? Ще ви припомня. Месец май 2022 г.  се тръшнаха в Комисията и казаха, че България ще блокира всички санкции срещу Русия, ако на нас не ни бъде дадена дерогация. Единствената държава, която има излаз на море и която получи дерогация за руски петрол. Защо е важно излаз на море? Защото като имаш море, можеш да си доставяш петрол откъдето си поискаш”, заяви Делян Добрев.