Юлия Ненкова, майка на депутата от ГЕРБ Александър Ненков, е несменяем шеф на КЗК

ГЕРБ се активира: КЗК удря „Лукойл“

Комисията за защита на конкуренцията готви ново решение за санкциониране на „Лукойл“ и то е за злоупотреба с господстващо положение по отношение на данъчните складове.

Това обяви днес по бТВ председателят на антимонополната комисия от ГЕРБ Юлия Ненкова, която за първи път от много време се появява публично да коментира дейността на комисията, подложена напоследък на ожесточени критики за бездействие на фона на огромния скок на цените на редица стоки.

Проблемът с данъчните складове, чийто собственик стана „Лукойл“ след приватизацията на бургаската рафинерия, е от много години. КЗК, управлявана от несменяемата на поста майка на депутата от ГЕРБ Александър Ненков, обаче го забеляза едва през 2021 г., когато през ноември обяви, че е открила злоупотреба с господстващо положение от страна на „Лукойл Нефтохим Бургас“ и „Лукойл България“, свързано с ограничаване на достъпа на други търговци до данъчните складове.

Тогава комисията съобщи, че дружествата от групата „Лукойл“ са извършили злоупотреба с господстващо положение като отказват прием и съхранение на горива в данъчните си складове, ограничават достъпа до петролните бази, свързани с най-големите морски петролни терминали в страната и отказват достъп до нефтопродуктопроводите за транспортиране на внесени горива.

До момента обаче не е наложена санкция, след това решение от ноември 2021 г. „Чакаме решение на Еврокомисията, работим съвместно с регулаторните органи на ЕС да ни съгласуват новата санкция на „Лукойл“, каза днес Ненкова. Тя обаче не посочи в какъв размер може да е санкцията.

Преди месец КЗК обяви глоба от 67 млн. лв. на руската компания у нас за злоупотреба с господстващо положение на пазара с горива на едро – чрез „ценова преса“ спрямо останалите търговци компанията ограничава конкуренцията.

Трус

Междувременно дойде изненадващата новина, че е сменено ръководството на „Лукойл-България“. Иво Гуидо Хоскенс е вписан като нов директор на компанията, която управлява едноименната верига бензиностанции, съобщи БНР.  Новият началник вече е вписан в Търговския регистър. Той заема мястото на Андрей Матюхов, който заемаше поста малко повече от две години.

До момента не е ясна причината за поредната смяна в ръководството, а от компанията не бяха открити за коментар.

Натоварване

По повод проверките в търговските вериги, производители на храни и техните сдружения, шефката на КЗК съобщи, че са образували три производства за обосновано предположение за картел на цените.

Ненкова обаче не се ангажира със срок за резултатите. Тя обясни, че картел се доказва много трудно и изисква много работа, затова неслучайно в закона нямало срок за приключване на разследванията.

„Вероятно има картели и в други сектори на икономиката, но ние сме много претоварени“, посочи Ненкова.

Шефката на КЗК обвини политиците, че без да разбират материята, постоянно изкарвали виновни регулаторите. „Те дори не са чели закона и не знаят, че през 2021 г. мандатът на комисарите бе удължен с две години“, каза тя по повод коментарите за изтеклите мандати на членовете на антимонополната комисия. „КЗК не е само Юлия Ненкова, има седем комисари, а решенията се взимат с консенсус. Самите комисари са представители на политическите сили“, каза Ненкова.

Тя посочи, че в някои страни от ЕС като Германия мандатът на ръководствата на антимонополните комисии е 12 години, а в САЩ дори са безсрочни, за да се гарантира безпристрастната работа на този регулатор.

„И в България трябва в бъдеще правомощията на регулатора да бъдат увеличение със законови промени. Защото сега ни казват: ако напишеш сигнал, ще бъдеш уволнен“, посочи Ненкова.