ГЕРБ внася проектокабинет, ПП отпада

Със сигурност ще внесем проектокабинет в Народното събрание, каза заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев пред журналисти в парламента. Той не изключи и правителство на малцинството.

Ние ще бъдем там в 10:00 часа с посочения от нас кандидат за министър-председател, заяви той. Кой ще е кандидатът за министър председател ще научите след три дни, а пълният състав на проектокабинета след десет, допълни заместник-председателят на ГЕРБ.

Томислав Дончев коментира, че всичките опити да бъдат проведени преговори за съставяне на кабинет са се оказали невъзможни, защото политическите сили, с които ГЕРБ-СДС има идеологически сходства – в програмите, с целите, нямат очевидна склонност да водят подобни разговори.

Междувременно от ПП се отказаха от кабинет. „Едва ли ще пристъпим към съставяне на правителство, тъй като не се изпълняват нашите идеи за реализирането на такъв мандат“, призна депутатът от „Продължаваме Промяната“ Стою Стоев в ефира на „Твоят ден“ по Нова нюз.

„Ако президентът Радев смята, че с промените в Изборни кодекс се нарушават правата на гражданите, нека наложи вето и да върне законопроекта в парламента“, посочи той.

ПП още не са обсъждали казуса с третия мандат, защото не е ясно на кого ще бъде връчен от президента, посочи той.