Германия е на път да легализира абортите

Абортите в Германия трябва да бъдат легализирани през първите 12 седмици от бременността, препоръча комисия, назначена от правителството. Според доклад настоящото законодателство е несъвместимо с международните стандарти.

 

Снимка: Getty Images

 

Въпреки че абортът рядко бива наказван, той остава незаконен в Германия, с изключение на специфични обстоятелства, включително когато животът на жената е в опасност или тя е жертва на изнасилване, като задължително условие за всяко прекратяване на бременността е консултация с държавно признат орган.

„Фундаменталната незаконност на абортите в ранните етапи на бременността не е устойчива“, се казва в доклада на комисията. Според нея действащото законодателство в Германия трябва да бъде модернизирано.

Експертите заявиха, че прекъсването на бременността след етапа, в който се счита, че плодът е в състояние да оцелее извън утробата на майката – около 22-ата седмица, трябва да остане забранено. Те заявиха, че решението за конкретните срокове трябва да бъде взето от законодателите, като препоръчаха те да следват съществуващите медицински и етични насоки.

 

 

Снимка: iStock

 

 

 

 

Комисията, която препоръчва легализирането на абортите е изцяло женска и бе създадена от трипартийното правителство на канцлера Олаф Шолц, след като желанието за промяна на 153-годишния закон беше залегнало в коалиционното споразумение.

 

Снимка: Getty Images

 

Въпреки това, опозиционните депутати, по-специално от консервативния Християндемократически съюз/Християнсоциален съюз и крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ твърдят, че в сегашния си вид съществуващият закон се ползва с широко одобрение и осигурява необходимата защита на неродените.

По думите им въпреки че са незаконни, абортите са достъпни и изключително рядко водят до съдебно преследване. Те заплашиха, че ако препоръките бъдат изпълнени, ще се обърнат към Конституционния съд.

 

Снимка: Getty Images

 

Те посочиха развитието на ситуацията в други страни, като САЩ и по-специално съседна Полша, където правото на аборт се е превърнало в тема, предизвикваща силно разделение, особено след решението на Върховния съд на САЩ през 2022 г. да отмени правото на аборт в цялата страна.

 

 

Привържениците на промяната в Германия приветстваха инициативата на френския президент Еманюел Макрон ЕС да гарантира правото на жените на аборт в Хартата си за основните права, а Франция да утвърди аборта като конституционно право. Правителството не е задължено да приеме съветите на комисията.

 

Снимка: Getty Images

 

През 2022 г. законът от нацистката епоха в Германия, който забраняваше на лекарите да рекламират услуги за аборти, беше отменен след опитите на активисти срещу абортите да настояват за съдебно преследване на някои гинеколози.

 

Снимка: Getty Images

 

Понастоящем през Бундестага преминава законопроект, който, ако бъде приет, ще забрани сплашването на хора, независимо дали са служители или пациенти, в районите около клиники, предлагащи аборти.