Германия либерализира пазара на канабис

Германия либерализира пазара на канабис, декриминализирайки от днес притежанието на малки количества, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Като втора стъпка, от 1 юли ще бъде разрешено да се създават „канабисни клубове“, които да отглеждат канабис за лична употреба на членовете си.

Законодателството, важен проект в програмата за реформи на канцлера Олаф Шолц, бе одобрено от долната камара на германския парламент (Бундестага) през февруари, a в края на март – и от горната камара (Бундесрата), допълва „Ал Джазира“.

Легално става придобиването на до 25 грама марихуана дневно или максимум 50 грама месечно за лична употреба чрез регулирани асоциации, както и отглеждане на до три растения у дома. За лица под 21 години количеството е ограничено до 30 грама.

Германски жители на възраст над 18 г. от 1 юли ще могат да се присъединяват към „канабисни клубове“ – организации с нестопанска цел с максимум 500 членове. Разходите на клубовете ще бъдат покривани от членски внос, чийто размер ще зависи от количеството марихуана, употребявано от съответния член.

Новият режим прави германското законодателство за канабиса едно от най-либералните в Европа, отбелязва „Ал Джазира“.

Любители на тревата запалиха точно след полунощ джойнтове пред Бранденбургската врата в Берлин, за да отпразнуват декриминализирането на марихуаната в Германия.

Няколкостотин души в приповдигнато настроение се събраха и танцуваха на реге музика, съобщи репортер на ДПА от мястото на събитието. Пред Бранденбургската врата бе поставена артинсталация, изобразяваща еднометрово листо канабис, а хората бяха приготвили запалките си в очакване на стрелките на часовника, които да прехвърлят полунощ. Малко по-късно из целия площад се носеше миризма на канабис.

„Най-сетне можем да покажем себе си, не е нужно да се крием повече“, каза Хенри Плотке, който членува в неправителствена организация в подкрепа на пушачите на марихуана. Проявата бе организирана от бюрото на организацията в Берлин, като полицията също е регистрирала провеждането на събитието.

Плотке каза, че хората са искали да отпразнуват „новопридобитата си свобода“, като пушат трева заедно. За него фактът, че може безпрепятствено да пуши трева пред Бранденбургската врата е ключово събитие. Като потребител, той чувства „силно облекчение“, че това вече не се счита за престъпление.