Германия няма да даде ракети Таурус на Украйна

Берлин няма да предостави на Киев крилати ракети „Таурус“ – това потвърди германският канцлер Олаф Шолц, цитиран от ДПА.

Поредният му коментар по темата идва след изказване на германската външна министърка Аналена Бербок, че е възможен вариант ракетите да бъдат дадени на Великобритания, а в замяна Лондон да изпрати на Украйна ракети „Сторм шадоу“.

За подобна възможност намекна и британският първи дипломат Дейвид Камерън, според когото не е основателен страхът на Шолц, че предоставянето на ракети „Таурус“ ще доведе до ескалация на конфликта.

Темата за ракетите, които имат обсег от 500 км стана актуална, след като руска медия публикува запис от разговор между германски военни. През май Киев призова Берлин да му изпрати „Таурус“, но германските власти са против. На този фон – украинският президент Володимир Зеленски заяви, че ситуацията на фронта е значително по-добра сега, отколкото преди 2-3 месеца.

По думите му въпреки изказването на френския президент Макрон, че не е изключено войски на НАТО да отидат в Украйна, засега това не е нужно. Той обаче поиска „технически персонал“ за съвместното производство на самоходни артилерийски установки „Сезар“ и за подготовката на украинските военни.

Междувременно ДПА цитира германския министър на отбраната Борис Писториус, който разкри, че командващият военновъздушните сили на страната също се е включил по незащитена линия в прехванатия от руското разузнаване разговор, предаде ДПА.

Аудиозаписът, на който висши германски офицери обсъждат възможността за изпращане на Украйна на ракети „Таурус“ с по-голям обсег, бе публикуван на 1 март от главния редактор на руската държавна телевизия Ар Ти (RT) Маргарита Симонян. Случаят постави в неудобно положение съюзниците на Германия и предизвика държавен скандал в Берлин.

На 5 март Писториус каза, че един от военните се е включил в разговора чрез некриптирана връзка и именно тази „индивидуална грешка“ е довела до изтичането на записа. Вчера германският министър на отбраната обаче разкри, че общо четирима офицери са допуснали подобен пропуск и сред тях е командващият ВВС Инго Герхарц.

Писториус разкритикува небрежността на тези германски военни, но уточни, че няма да ги отстрани.

„Не желая, и нека да изясня това още веднъж, да се хвана въдицата на (руския президент Владимир) Путин и да уволня най-добрите си офицери, независимо дали са направили грешка или не. Владимир Путин би очаквал точно това от нас“, коментира германският министър на отбраната, след като участва в заседание на комисията по отбрана към Бундестага – долната камара на парламента.

Също вчера канцлерът Олаф Шолц, съпартиец на социалдемократа Писториус, потвърди позицията си да не бъдат доставяни ракети „Таурус“ на Украйна, като се аргументира, че тяхното евентуално използване от украинските въоръжени сили не би могло да бъде контролирано без разполагането на германски войници на място.

В управляващата трипартийна коалиция обаче има разделение по въпроса, като министърката на външните работи Аналена Бербок, която е представител на „Зелените“, например подкрепи изпращането на ракети с по-голям обсег на Киев.

Представители на основната опозиционна сила в Германия – блокът Християндемократически съюз/Християнсоциален съюз, също се обявиха за предоставяне на „Таурус“ на Украйна.

Също вчера, на събитие по случай присъединяването на Швеция към НАТО, генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг защити снабдяването на Киев с ракети с голям обсег и похвали Франция и Великобритания, че вече са направили това.