Германия разполага свои войски в Литва. Дмитрий Песков: Това ще ескалира напрежението

Германия започна разполагане на войски на източния фланг на НАТО в Литва. Целта е създаването на военна база, която да възпре Русия от по-нататъшни атаки срещу съседите ѝ след нахлуването в Украйна.

Около две дузини войници пристигнаха във Вилнюс, полагайки основите за още 150, които да се присъединят към тях по-късно тази година. Базата, която ще носи името Panzerbrigade 45, трябва да бъде напълно работеща с 4800 войници и около 200 цивини до края на 2027 г.

 

Снимка: Getty Images

 

„Знам, че има още много работа, включително на място. Инфраструктурата трябва да е правилна, казармите трябва да са там, настаняването. Има още много да се направи от литовска страна. Ще направим всичко възможно, за да оборудваме бригадата така, както трябва да бъде от самото начало“, заяви германският министър на отбраната Борис Писториус.

За първи път от Втората световна война насам германски войници са изпратени извън страната за постоянно. В отговор на разполагането на новата бригада говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че германското военно присъствие в Литва ще ескалира напрежението.

 

Снимка: Getty Images

 

Литва граничи с руския ексклав Калининград в Балтийско море и близкия съюзник на Москва Беларус. Германската армия или Бундесверът каза, че това прави Литва най-изложената държава на източния фланг на НАТО.

Западните военни анализатори отдавна гледат на Сувалкския пролом, частта от територията на Литва, разположена между двете страни, като на потенциална точка на възпламеняване при всяко противопоставяне между Русия и НАТО.

През 2022 г. Шолц обеща да увеличи разходите за отбрана на Германия до целта на НАТО от 2% от брутния вътрешен продукт – марка, която заедно с няколко други държави отдавна не достигаше – и създаде специален фонд от 100 милиарда евро за модернизират Бундесвера.