TOPSHOT - Ukrainian soldiers adjust a national flag atop a personnel armoured carrier on a road near Lyman, Donetsk region on October 4, 2022, amid the Russian invasion of Ukraine. Ukraine's President Volodymyr Zelensky said on October 2, 2022 that Lyman, a key town located in one of four Ukrainian regions annexed by Russia, had been "cleared" of Moscow's troops. (Photo by Anatolii Stepanov / AFP) (Photo by ANATOLII STEPANOV/AFP via Getty Images)

Германски медик: Бойци в Украйна застреляха ранен руски военнопленник, който поиска медицинска помощ

Германски медик се обърна към медиите, за да разкаже за случаи на убийства на руски военнопленници в Украйна. Каспар Грос е германски медик в отряд от международни доброволци, водени от американец, под командването на украинската армия.

Часове след битката в Източна Украйна през август миналата година ранен и невъоръжен руски войник е пропълзял през почти разрушен окоп, търсейки помощ от похитителите си – отряда от международни доброволци.

Каспар Грос, медик в това звено, каза в интервю за New York Times, че е видял войника да моли за медицинска помощ чрез смесица от развален английски и руски език. Член на екипа потърсил превръзки.

Тогава, по думите на Грос, негов колега войник се спънал и произвел изстрел с оръжието си в торса на руския войник. Той се отпуснал, но все още дишал. Друг войник стрелял от упор. „Просто го застреля в главата“, спомня си Каспър Грос в интервю за американската медия.

Медикът каза, че е бил толкова разстроен от случилото се, че се конфронтирал с командира си. Грос обясни, че е решил да говори, след като „неоправданите убийства“ продължили. Германецът подчерта, че е твърде обезпокоен, за да мълчи.

Разстрелът на невъоръжен, ранен руски войник е едно от няколкото убийства, за които свидетелства германският медик, работещ за  едно от най-известните подразделения на чуждестранни ветерани, сражаващи се от името на Украйна –т.нар „Избрана рота“.

При друг случай член на чуждестранната рота хвърлил граната и убил предаващ се руски войник, който бил с вдигнати ръце, показва видеозапис от стрелбата. Украинските военни са публикували видео от убийството, за да покажат своята бойна мощ, но са изтрили момента, в който руският войник се предава.

При трети случай бойци от международната рота са се похвалили в групов чат за убийството на руски военнопленници по време на мисия през октомври миналата, показват текстови съобщения, цитирани от The Times. Войник, който за кратко командвал този ден, намекнал за убийствата, използвайки жаргонна дума за стрелба. Той заявил, че ще поеме отговорност.

„Ако излезе нещо за предполагаемо убийство на военнопленници, аз го поръчах“, пише войникът, който използва позивната Андок. Той добавя изображение на хърватски военнопрестъпник, починал през 2017 г., след като изпил отрова по време на съдебно заседание на Трибунала в Хага.

„В Хага не съжалявам за нищо!“, пише той. Това е едно от няколкото текстови съобщения, прегледани от The Times, които се позовават, пряко или косвено, на убийствата на затворници. Андок твърди пред вестника, че се е шегувал.

Убийството на военнопленници е нарушение на Женевските конвенции. След като войниците ясно покажат намерение да се предадат, те не могат да бъдат нападани и трябва да бъдат безопасно задържани.