Германският парламент гласува против изпращането на ракети Taurus на Украйна

Германският парламент отхвърли предложението на опозицията за изпращане на крилати ракети Taurus на Украйна, предаде ДПА.

Германският канцлер Олаф Шолц блокира доставките на произвежданите в Германия ракети на Украйна заради опасения, че оръжията с голям обсег могат да бъдат използвани за нападения срещу Русия, което би довело до разрастване на конфликта.

Предложнието на десноцентристкия блок на Християндемократическия и Християнсоциалния съюз (ХДС/ХСС) не получи мнозинство, като събра само 182 гласа „за“ при 480 „против“.

Лидерът на ХДС/ХСС Фридрих Мерц призова членовете на коалицията на Шолц да не се съгласяват с решението на канцлера и да подкрепят изпращането на ракетите.

„Украйна все още не получава цялото оборудване, от което спешно се нуждае, за да отблъсне руските агресивни военни действия“, каза Мерц.

Ракетите Taurus могат да достигнат цели на разстояние над 500 километра, като се има предвид, че Москва е на 450 километра от границата с Украйна. Особеност на Taurus е, че може да лети на изключително ниска височина – около 50 м. Това прави почти невъзможно засичането ѝ с радар.

Според Spiegel около 600 ракети Taurus са закупени за германските въоръжени сили преди десетилетие, от които около 150 са готови за експлоатация.

Още през пролетта на 2023 г. Украйна се обърна към германското правителство с молба да ѝ предостави тези ракети. През януари 2024 г. обаче Бундестагът отхвърли резолюцията за доставката на крилати ракети Taurus на Украйна, която беше подложена на гласуване от фракцията на Християндемократическия и Християнсоциалния съюз (ХДС/ХСС). Тогава инициативата беше подкрепена от 178 депутати, 485 бяха против, а трима се въздържаха.

Taurus се смята за аналог на британските Storm Shadow, каквито вече са доставени в Украйна и позволяват на войските ѝ да атакуват далеч зад фронтовата линия. Украинските въоръжени сили ги използваха по време на атака срещу Луганск, който се смяташе за недостъпен за оръжията на Киев.