Гешев се изцепи: Сигурно съм опасен за ООН и ЮНЕСКО

„Предполагам, в рамките на шегата, че пропуснахте пропуснахте ООН и ЮНЕСКО.“ Така главният прокурор Иван Гешев отговори на забележката на бившия вътрешен министър, а сега депутат от „Продължаваме промяната“ Бойко Рашков, че България получава упреци от американския конгресмен Уорън Дейвидсън, че действията и бездействията на българската прокуратура застрашават сигурността на НАТО и Европа. Главният прокурор в момента е в правната комисия в парламента, която го изслушва.

Гешев обясни, че прокуратурата няма практиката да коментира лични мнения на чужди политици, както и че Дейвидсън е един от над 400 конгресмени. „Ако някой от вас изкаже мнение за някой политик или за европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, тя едва ли ще тръгне да коментира“, продължи Гешев. Според него Дейвидсън е „подведен от български източници, които не се достоверни“ и че да се пишат доноси е традиционен български спорт.

Рашков припомни на Гешев изслушването в парламентарната комисия за контрол на службите на издирвания от Русия журналист Христо Грозев. Грозев обясни, че българската прокуратура подвежда европейските си партньори с информация около взривовете във военни складове в България и така прикрива ГРУ. Гешев отговори, че по делото за взривовете във военните складове, както и за отравянето на Емилиян Гебрев, са повдигнати обвинения на руснаци, но Русия не би ги екстрадирала.

Главният прокурор обобщи още, че закриването на спецправосъдието всъщност било в интерес на зловредното руско влияние, тъй като спецпрокуратуратурата работела активно по дела срещу него. За пример беше даден процесът срещу лидера на движение „Русофили“ Николай Малинов, за който Гешев беше питан от Надежда Йорданова (ДБ).

Тя му каза, че много от разследванията за шпионаж започват шумно, а после потъват в мълчание. Гешев не се съгласи с това. По думите му, ако той бил на мястото на Путин или Малинов, щял да бъде доволен от закриването на спецправосъдието.