ГИТ захапа „Неохим”, разкри нова порция лъжи на Бойко Борисов

Уволненията в гербаджийския завод се оказаха фалшива новина, заключиха инспекторите по труда

С цел да се гарантират в най-пълна степен трудовите права на работещите, контролните органи на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ се самосезираха след публикации за освобождаването на 61 работници от торовия завод „Неохим“ АД в гр. Димитровград, съобщава институцията.

Затварянето на завода бе обявено от ръководството през миналата седмица, а през уикенда там на посещение отиде лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който заключи, че това било заради скъпия газ, за който обвини кабинета „Петков“.

Инспектори по труда от дирекция „Инспекция по труда“ – Хасково започнали проверка на предприятието по спазването на трудовото законодателство при прекратяването на трудовите правоотношения на работниците.

Проследява се също дали са налични обстоятелства за масови уволнения съгласно Кодекса на труда.

При проверката осветлила поредната порция лъжи на Борисов – оказало се, че част от прекратените трудови договори са заради придобито право на пенсия, друга част от работниците са работили на срочни договори с условие за завършване на определена работа.

Има само два случая на прекратени трудови договори по взаимно съгласие, изразено писмено. Нито едно от основанията не е свързано с процедурата за масови уволнения.

Контролните органи на Главна инспекция по труда са установили, че са изплатени всички заплати до юни включително. Предстои изплащането за юли, като срокът за това е 25 август.

Към момента на проверката има ползващи платен годишен отпуск по тяхно желание. Няма данни за принудително използване – без съгласието на работниците, на платен или неплатен отпуск. Има работници, които са командировани съгласно Кодекса на труда да извършват друга дейност в рамките на същото предприятие, е показала проверката.

Екипите на инспекцията по труда имат готовност при необходимост да съдействат и консултират работещите в предприятието, както и работодателя по отношение на правата и задълженията на двете страни по прилагане на трудовото законодателство, посочват от инспекцията.