летище София
летище София

„Главболгарстрой“ ще строи новата кула на летище София

Съоръжението ще е готово за 10 месеца и ще струва над 14 млн. лв.

Една от най-големите български компании „Главболгарстрой” АД ще строи новата летищна кула на аерогара София. В петък беше подписан договорът за работното проектиране и изграждането на съоръжението между шефа на държавното предприятие „Ръководство на въздушното движение“ Диян Динев и изпълнителния директор на „Главболгарстрой“ АД Павел Калистратов.

„Главболгарстрой” беше и фирмата, която изгради Околовръстното шосе в столицата. В края на миналата година по време на обилните валежи южната дъга на шосето беше наводнена. Това стопира движението в тази част на София.

Компанията спечели обществената поръчка за строежа на кулата преди месец. Нейната оферта получи най-добрата техническа оценка. Тя гарантира и най-бързите срокове за изграждане на съоръжението. То трябва да бъде готово за по-малко от десет месеца. Общата стойност на проекта е 14 813 030 лева. Изграждането на кулата ще се финансира изцяло от държавното предприятие „Ръководство на въздушното движение“.

Кулата ще се намира западно от сградата на Терминал 2 и южно от перона за самолети на аерогарата. От архитектурна гледна точка двете сгради взаимно ще се допълват. Съоръжението ще бъде високо 50 метра, а разгърнатата застроена площ е над 2400 кв. м. От кулата ще се упражнява контрол върху въздушното наземното движение в района на летището. Предвидени са и 24 паркоместа за служителите на летището.

Преди време Динев заяви, че това е ключовият инвестиционен проект за предприятието. По неговите думи той се управлявал стриктно съгласно всички срокове, заложени в бизнес плана.

На парафирането на договора присъства транспортният министър Ивайло Московски и заместникът му Камен Кичев. Той заяви, че „Ръководство на въздушното движение” отговаря на всички технически изисквания от гледна точка на европейските стандарти. Московски похвали ръководството, че управлява много добре предприятието.